Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Június 17. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HIROS

Megszabadult nyomkövetőjétől a vándorló medve

Megszabadult nyomkövetőjétől a vándorló medve

Megszabadult a nyomkövető nyakörvtől a szlovák-magyar határ mellett szerdán elengedett medve, amely az elmúlt hetekben bejárta az országot

- tájékoztatta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság pénteken az MTI-t.

A szabadon engedése előtt a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei egyedi azonosításra alkalmas eszközökkel látták el az állatot - olvasható a közleményben. Úgy folytatták: ezek közül az egyik egy nyomkövető nyakörv volt.

Közölték: a medvén már nincs rajta a nyomkövető, de a nyomait figyelemmel kísérik a két nemzeti park igazgatóság szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai. A természetvédelmi őrök egyébként is folyamatosan figyelik a medvék felbukkanásait, és igyekeznek nyomon követni a mozgásukat, viselkedésüket vadkamerákkal és más eszközökkel.

Előzmény:

A nőstény medve először Nógrád megyében bukkant fel, majd - a csaknem 300 kilométeres kóborlása után - a déli határ közelében, a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be a szakemberek.

A medve elengedésének helyszíneként olyan területet választottak ki a természetvédelmi szervezetek szakemberei, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll - írták.

Közölték, az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy a befogott medve egy vadon élő, 10 évesnél idősebb egészséges nőstény, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban figyelik majd medve a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal "közbelépnek".

Az elengedés körülményeiről azt írták, hogy este kilenc óra körül vették át a szakemberek a medvét szállító ládát közel az elengedés helyétől. A medve a szakadó esőben "kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából, végül azonban némi noszogatás után éjfél tájban meggondolta magát, s komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt".

A pénteken befogott, a kóborlás során kimerült 80-100 kilogrammos medvét az elmúlt napokban a Szegedi Vadaspark medveházában gondozták. Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkénynél és Dóc közelében figyelték meg.

Címkék: medve, nyomkövető

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.