Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 06. 14:11, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mégsem az újabb fogamzásgátlók a kevésbé ártalmasak?

Mégsem az újabb fogamzásgátlók a kevésbé ártalmasak?

Újraértékeli az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egyes viszonylag új, drospirenon hatóanyagot tartalmazó fogamzásgátló szerek kockázatát.

Miután a kutatási eredmények arra utalnak, hogy ezek szedése nagyobb vérrögképződési kockázattal jár, mint más, alacsony progesztogéntartalmú szereké.

Az FDA kétnapos szakértői tanácskozást tart a héten, amelyen új biztonsági intézkedésekről, például figyelmeztető címkézés bevezetéséről is tárgyalnak. Kicsi ugyan a kockázat emelkedése, mégis fontos odafigyelni rá, mert a vérrögök szívrohamot, szélütést, tüdőembóliát vagy trombózist okozhatnak, attól függően, hogy az érrendszer mely pontján alakulnak ki vagy akadnak el, így akár halállal is végződhet a rögképződés.

Drospirenon hatóanyagot tartalmaznak egyebek közt a Yaz, Yasmin, Beyaz, Ocella, Loryna, Gianvi, Safyral, Syeda és Zarah márkaneveken forgalmazott gyógyszerek. Ezek a tabletták az elmúlt évtizedben nagyon népszerűek lettek, az Egyesült Államokban 2008-ban és 2009-ben is a Bayer Yaz néven forgalmazott pirulájából adtak el a legtöbbet a fogamzásgátló szerek közül. A tabletták olyan szintetikus női hormonváltozatot tartalmaznak, amelynek – úgy tűnt – kevesebb mellékhatása van, így például a régi szerekhez képest ritkábban jelentkezett szedése mellett pattanás, vizesedés és hangulatingadozás.

Egy évtizeddel ezelőtti, 2001-es bevezetése óta nők milliói szedték az új típusú pirulákat, nemrégiben zárult összehasonlító tanulmányok azonban kedvezőtlen eredményre jutottak a tabletták előnyeit tekintve. Az októberben nyilvánosságra hozott vizsgálatban több mint 800 ezer olyan amerikai nő egészségügyi adatait elemezték, akik 2001 és 2007 között különböző – régebbi és újabb – típusú fogamzásgátló szereket alkalmaztak.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a drospirenont tartalmazó szert szedőknél 75 százalékkal nagyobb volt a vérrögképződés kockázata, mint a régebbi típusú fogamzásgátló szert szedő nők körében. A kockázatértékelést nehezíti, hogy minden hormontartalmú fogamzásgátló szer növeli a rögképződés veszélyét, ahogyan számos életmódbeli tényező, így a dohányzás és az elhízás is. Szerepe lehet örökletes tényezőknek is, gyakori a családi halmozódás.

„Végül mégis azt mondom a pácienseimnek, hogy az abszolút kockázat még mindig nagyon-nagyon alacsony a terhesség és szülés kockázatához viszonyítva” – hangsúlyozta Rebecca Starck nőgyógyász, akivel számos gyakorló szakember egyetért. Ugyanakkor a Bayer ellen folyó mintegy 4 ezer, a szerrel kapcsolatos peres eljárás arra utal, hogy a pirulának lehet többletkockázata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére