Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Július 19. 11:55, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Már közmunkást se találnak

Már közmunkást se találnak

Új jelenség a Balaton partján: nincs elegendő munkaerő.

Pedig ilyen tájt minden munkáskézre nagy szükség van a tónál, hiszen a turisztikai szezonban a települések közterületeit is rendben kellene tartani.

Balatonszárszót az elmúlt években „közmunkás-paradicsomnak” emlegették, több tucat kétkezi munkásnak talált feladatot az önkormányzat kora tavasztól késő őszig, mivel Dorogi Sándor polgármester amondó: inkább a közmunka, mintsem sorban állás a segélyért. Még a közeli kisebb településeknek is segíteni tudtak a közmunkások foglalkoztatásában.

Az idei nyári szezon kezdetén azonban azzal szembesültek Szárszón, hogy sokan elhelyezkedtek három hónapra a több bérrel kecsegtető vendéglátásban, és nem vagy csak nehezen tudták pótolni őket.

– Mindenkit fölvesznek, „aki csak él és mozog”, eddig azért ilyet nem tapasztaltunk – mondta Dorogi Sándor, Balatonszárszó polgármestere. – Ha a folyamat tartós lesz, az komoly fejtörést okoz az önkormányzatoknak; egyszerűen nem marad, akivel dolgoztassunk a nyári szezonban, illetve többletköltséget okoz, ha toboroznunk kell embereket az utcák, terek, parkok rendben tartására. Ősztől várhatóan enyhül a gond, hiszen a közmunkásaink jellemzően idénymunkát találtak.

Meglehet, a közmunkások önmaguktól vagy attól függetlenül is a vendéglátásban „merültek el”, hogy néhány hónapja a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége azt javasolta a kormányzatnak: a közfoglalkoztatásban ragadt állástalanokat képzettség nélkül tegyék alkalmassá konyhai, éttermi munkákra – közpénzből finanszírozott átvezető programmal. Legutóbb pedig a kisvállalkozások érdekvédelmi szervezete, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége részéről hangzott el hasonló javaslat, azzal kiegészítve: munkásszállókra és a dolgozók utaztatására is szükség volna.

Címkék: közmunkás, munkaerő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit