Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. November 04. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Már ezt a bevallást is benyújthatja elektronikusan a NAV-hoz

Már ezt a bevallást is benyújthatja elektronikusan a NAV-hoz

Már nemcsak a helyi iparűzési adó bevallását, hanem az adóelőleg kiegészítéséről szóló bevallást is be lehet nyújtani elektronikusan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV)

– hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A helyi iparűzési adó (hipa) bevallásának adóelőleg-kiegészítéséről szóló bevallásához a 17HIPAEK jelű nyomtatványt kell kitölteni. A NAV a benyújtásról befogadó nyugtát küld, és a bevallást elektronikusan továbbítja a megjelölt székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóságnak.

Az önkormányzati adóhatóság a NAV-hoz határidőben benyújtott adóbevallást teljesítettnek tekinti. Az adóhatóság az esetleges késedelmet és a bevallás tartalmát nem vizsgálja, csak azt, hogy a bevallást benyújtó jogosult-e a bevallások benyújtására.

Az általános nyomtatványkitöltő keretprogramra (ÁNYK) optimalizált HIPAEK bevalláskitöltő programja, valamint a kitöltést segítő aktív súgó a NAV honlapján érhető el.

A helyes kitöltést a programban rövid, figyelmeztető üzenetek, valamint kitöltési útmutató segíti. Január 1-jétől van lehetőség arra, hogy az adózók elektronikusan a NAV-nál vallják be állandó jellegű hipa-kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén csoportosan is be lehet küldeni a hipa-bevallásokat.

Az iparűzési adóból származó bevétel változatlanul a települési önkormányzat saját bevétele. Az adózónak – függetlenül attól, hogy a hipa-bevallást a NAV-on keresztül nyújtotta be – az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetnie az adót. A helyiadó-ügyekben továbbra is az az önkormányzati adóhatóság jár el, amelynek az önkormányzata a helyi adót bevezette.

Címkék: adózás, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).