Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 21. 15:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Magyarországon évente 1,2 milliárd PET-palackot termelünk

Magyarországon évente 1,2 milliárd PET-palackot termelünk

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP helyi elnöke tavaly novemberben kezdeményezte a megyei önkormányzatnál, hogy intézményeikből vonják ki a PET-palackok használatát, ezzel is mérsékeljék a műanyaghulladék termelődését.

A Víz Világnapjához (március 22.) közeledve sajtótájékoztató keretében számolt be az LMP helyi elnöke kezdeményezésének fejleményeiről.

Kis-Szeniczey Kálmán arról számolt be, hogy Indítványát elfogadták. Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke levelet is írt megyénk polgármestereinek, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Emellett Kis-Szeniczey Kálmán az ország 3000 településének honatyáit is megkereste levélben, és arra kérte őket, hogy indítsanak egy szemléletformáló kampányt.

Magyarországon évente 1,2 milliárd PET-palackot termelünk, melynek csak 20 százaléka kerül újrahasznosításra. A többi úgymond az „utcán végzi”, eldobják őket árokpartokon, erdőkben, védett területeken, tavakban, folyókban, de számos egyéb helyen is találkozhatunk vele. Sajnos gyakori az is, hogy a háztartásokban eltüzelik a kiürült, hasznavehetetlen palackokat, ezzel azonban olyan toxikus részecskék kerülnek a levegőbe, melyek éveken keresztül mérgezik a tágabb és szűkebb környezetünket, a kertjeinket, melyben a zöldségeket és gyümölcsöket termesztjük.

A PET-palackok használatának visszaszorítására Kis-Szeniczey Kálmán arra biztatja a lakosságot, hogy fogyassza a jó minőségű, tisztított ivóvizet, de ha valaki mindenképpen ragaszkodik az ásványvízhez, akkor azt vásárolja üveges kiszerelésben és ne PET-palackban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.