Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. November 14. 13:08, péntek | Külföld
Forrás: Félegyházi Közlöny

Magyar nap belga partnervárosunkban

Magyar nap belga partnervárosunkban

Májusban, a Városalapítók Napján több testvérváros mellett Eekloból is érkezett delegáció Kiskunfélegyházára.

Májusban, a Városalapítók Napján több testvérváros mellett Eekloból is érkezett delegáció Kiskunfélegyházára. Az akkori találkozón nagyon jól érezték magukat és a programokat is élvezték, azonban igazán nagy hatással a búcsúvacsora hangulata és az azt követő táncház volt rájuk. Akkor este merült fel a gondolat, hogy az ősz folyamán Belgiumban is rendezzünk valami hasonlót.

Testvérvárosi Egyesület belga szekciójának vezetője, Szűts Tamás felajánlotta a szervezésben és a megvalósításban is a segítségét. Júliusban, Braunfelsben már konkrétabbá vált a Magyar est szervezésének terve, hiszen a német településről is meghívtak vendégeket.

Rövidesen megérkezett a hivatalos meghívás Luc Verhulst belga kapcsolattartó aláírásával, amely október 16. és 19 közötti időre szólt. A találkozóra egy kisebb létszámú delegációt vártak, a szállást így családoknál szervezték. A kiskunfélegyházi delegáció utazását Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Testvérvárosi Egyesület valamint az Eekloi Testvérvárosi Egyesület támogatásával valósulhatott meg.

A delegáció tagjai voltak: Dávid Lászlóné testvérvárosi egyesületi tag, Beták Barnabás a Táncművészeti Főiskola hallgatója, és Szűts Tamás az egyesület belga szekciójának vezetője. Csütörtök délután fogadták a belga ismerősök a delegációt, és szemerkélő esőben autóztak Eekloig. Egy kellemes hangulatú vacsora után lehetőség nyílt kipihenni az út fáradalmait.

Pénteken Marleen Van De Gehuchte, kapcsolattartóval és férjével, a félig magyar származású Paullal meglátogatták a gyönyörű belga várost, Brugge-t. Egy nap nem elég a település megismerésére, de sok érdekességet sikerült a vendégeknek megnézni.

Szombat délelőtt a kiutazók meglátogatták a méltán híres Eekloi Művészeti Akadémiát. Az Akadémián magas színvonalú zenei-, táncművészeti-, drámai-, kerámiai-, és képzőművészeti képzés folyik. Az igazgató asszony szóbeli összefoglaló után bemutatta a különböző műtermeket, ahol kivétel nélkül, különböző korosztályok részére tartottak foglalkozásokat.

Délután a vacsora előkészületei zajlottak Eekloban. Az estre a meghívást több mint hetvenen fogadták el, közöttük a város polgármestere, Koen Loete is.

Luc Verhulst köszöntője nyitotta meg az estét. Beszélt a város partnerkapcsolatairól, és bemutatta a delegációkat. A vendégeket a jelenlévők nagy tapssal üdvözölték.

A magyar vacsora pörköltből állt, ami természetesen az ottani ízekkel és körítéssel készült. Hogy az étkezés után nagyobb kedv kerekedjen a tánctanuláshoz, először egy népdalbemutató következett. Népi viseletben énekeltek a magyar delegáció tagjai.

Egyéni hangszereléssel, gitárral kísérve énekeltek négy magyar népdalt, a harmadik számot már a közönség tapsa kísérte végig. Ajándékként a belga település polgármestere megkapta a táncház zenei anyagát.

Ez után Beták Barnabás mutatkozott be egy szóló táncösszeállítással. A tehetséges fiatalember Kátai Tibor tanítványa, a Padkaporos Táncegyüttes tagja. Bemutatója nagy tetszést aratott, ennek is köszönhető, hogy a tánctanulásra negyvenen vállalkoztak. A rövid ismertetés után „Az ördög útja” elnevezésű moldvai táncot tanulták az eekloiak.

A szünetben a braunfelsiek desszertjét-, erdei gyümölcskocsonyát vanília öntettel –kóstolhatták meg a megjelentek. Ezután egy páros tánc tanulása következett, amire a késői időpont ellenére is 12 pár vállalkozott. A minden szempontból sikeres rendezvény éjfél után ért véget.

Figyelmes vendéglátás, nagyon érdekes program, kedves ismerősök és nyárias idő tették felejthetetlenné ezt az októberi hétvégét a kiutazók számára.

Szűts Tamás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).