Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Szeptember 01. 15:30, csütörtök | Helyi
Forrás: OrientPress

Közeledik a helyi adók befizetésének határideje

Közeledik a helyi adók befizetésének határideje

Csaknem minden helyi önkormányzati adó fizetésének határideje szeptember 15. Így van ez az iparűzési adó esetében is, amely esetében kedvezőtlen piaci helyzet alakulása esetén fizetési könnyítés kérhető.

Aki ezzel élni szeretne, annak szeptember 15-ig kell egy jövőben várható pénzügyi tervet is tartalmazó kérelmet benyújtania az önkormányzathoz – mondta Deli Lajos szakértő a Rádió Orienten.

Bár a 2003-as önkormányzati törvény szerint az adóhatóság minden ügyben megkülönböztetés nélkül köteles eljárni, mivel az országban több mint háromezer önkormányzat működik, így fontos kérdés ennek gyakorlati megvalósítása. „Az önkormányzatok szemlélete bár hasonlít, de nem minden esetben azonos, és nem feltétlenül eredményez jogkövető gyakorlatot” – mutatott rá Deli Lajos. Kiemelte: szabálytalanságok különösen az adóellenőrzési eljárásokkal összefüggően derültek ki az Állami Számvevőszék vizsgálatai során. A szabályok különböző értelmezésére, és az önkormányzati rendeletek közötti eltérésre a szakértő szerint elég csak Budapest példáját említeni, ahol a 23 kerület szinte mindegyikében másképpen értelmezik és használják a gyakorlatban a törvényt.

Méltányossági szempontok figyelembe vétele

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adóhatóság köteles méltányossági szempontokat érvényesíteni olyan esetben, amelynek során az adóalany fizetésképtelen helyzetbe kerül. Mint azt Deli Lajos elmondta, ilyenkor figyelembe veszik az illető adótörténetét, vagyis azt, hogy korábban eleget tett-e adófizetési kötelezettségének.

A határidők ismerete minden adófizetés esetében lényeges – hívta fel a figyelmet a szakértő. Méltányosság figyelembe vételekor is rosszabb minősítést kap az az adóalany, aki a korábbi fizetésekkor rendszeresen túllépte a határidőket. Ugyanakkor, mint arra Deli Lajos rámutatott, amennyiben valakinek oka van a késedelemre, igazolási kérelemmel fordulhat az adóhatóság felé, amely azt ilyen esetben figyelembe veszi és kitolja a határidőt.

Közeleg a szeptember 15-ei határidő

Erre van lehetőség a közelgő adóelőleg-fizetés esetében is, amelynek határideje szeptember 15-e. „Ez az időpont a határideje csaknem minden helyi adónem fizetésének ‒ építmény-és telekadó, kommunális adó, iparűzési adó stb. ‒ , ezen túl pedig a gépjárműadónak, amely külön adónemként értelmezendő” – mondta a szakértő. Mivel az iparűzési adó ki van téve a piaci hatásoknak, amennyiben valamely vállalkozásnak kedvezőtlenül alakult a bevétele, szeptember 15-ig kérelemmel fordulhat az önkormányzathoz, amelyben az előleg-fizetés korlátozását, mérséklését kéri. Ennek elmulasztása esetén a határidő jogvesztő, így annak túllépése esetén jogorvoslatnak nincs helye – hívta fel a figyelmet Deli Lajos. „Ehhez a kérelem tárgyát és okait, valamint összefüggéseit meg kell indokolni és egy potenciális jövőbeli bevételeket tartalmazó pénzügyi tervet kell készíteni” – mondta, hozzátéve, hogy a helyiadó-bevételek az önkormányzat számára nagyon fontosak, hiszen ebből tudják finanszírozni működésüket és a fejlesztéseket.

Adóalap-csökkentő tényezők

Vannak azonban adóalap-csökkentő tényezők. A dohány kiskereskedők esetében például a vásárolt és továbbadott készlet adóalap-csökkentő tényezőként szerepel. Amennyiben pedig az iparűzésiadó-alap a 20 millió forintot nem haladja meg, úgy az adófizetési kötelezettségtől ebben a kategóriában mentesülnek az orvosok és a védőnők. Amennyiben pedig a tárgyidőszakban nincs önkormányzati adófizetés kötelezettség, úgy bevallást sem kell benyújtani – zárta szavait Deli Lajos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).