Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Április 14. 07:49, hétfő | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Köss csomót a zsebkendődre!

Köss csomót a zsebkendődre!

Valóban segít emlékezni, ha csomót kötünk a keszkenőre?

Talán a legrégibb babonáink egyike, hogy ha nem szeretnénk elfelejteni valami fontosat, akkor csomót kötünk a zsebkendőnkre.
Ez a hiedelem abból ered, hogy egészen a 19. századig mindenféle csomónak mágikus erőt tulajdonítottak. A betegségek elűzésekor a kórt rituálisan hozzácsomózták valamilyen fonalhoz. Bizonyos kultúrákban ezért nézték rossz szemmel, ha valaki egy csomót egyszerűen kibontott. Svájcban például voltak olyan falvak, ahol úgy tartották, hogy ha fáradságos munkával kibogoznak egy csomót, azáltal az ott fogva tartott átok megsemmisül. A csomók nemcsak a betegségek legyőzésében segítettek, hanem átok, fogamzás és sok minden más „elkötésére” is használták. Sőt mi több arra is alkalmas volt, hogy valakinek a rajongását és hűségét magához kösse az illető. A csomót már a bibliai időkben is használták, nehogy valami feledésbe merüljön. Ezt alátámasztja Mózes negyedik könyvében megfogalmazott Isteni parancs: „Szólj Izrael fiaihoz és mondd nekik, hogy készítsenek maguknak rojtot ruháik szögleteire nemzedékeiken át, hogy nézzétek azt és emlékezzetek az Örökkévaló minden parancsolatára.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.