Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Könyvhét - A Kalligram Kiadó 17 újdonsággal jelentkezett

Könyvhét - A Kalligram Kiadó 17 újdonsággal jelentkezett

A Kalligram Kiadó 17 újdonsággal jelentkezett a 83. Ünnepi Könyvhétre, egyebek mellett Kőrösi Zoltán Az utolsó meccs

- Történetek a titkos magyar focikönyvből, Grendel Lajos Távol a szerelem és Kerékgyártó István Rükverc című könyvével - mondta el Mészáros Sándor főszerkesztő pénteken az MTI-nek.

Kerékgyártó István novellaciklusának hősei perifériára került kisemberek, akik, amíg volt munkájuk, pincérek, kocsikísérők, bolti eladók, biztonsági őrök voltak. Grendel Lajos kisregényének főhőse a halál és a szerelem rejtélyével küzd egész életében, Barnás Ferenc Másik halál című regénye a rendszerváltozás utáni Magyarország mindennapjairól villant fel pillanatképeket.
Dokumentumokon, jelentéseken, értékeléseken, a szerző korábbi írásaiból vett idézeteken át mutatja be egy "bizalmas nyomozás" történetét Györe Balázs Barátaim, akik besúgóim is voltak című kötete. A Burger Barna fotóival illusztrált Kőrösi Zoltán-kötetben 42 novella rajzol ívet a pályák világától az életutat megjelenítő két félidőig. Márton László M. L., a gyilkos című, két kisregényből és egy elbeszélésből álló könyvében a szerző köznapinak mutatkozó, de óriási belső feszültségeket hordozó jellemek és helyzetek ütköztetésével viszi előre az eseménysorokat, miközben az emberi létezés alapfeltételeire kérdez rá. Péterfy Gergely Örök völgy - Pannon mese című regényében a történelmi tények és a fikció, a mese, a csoda és a lehetséges egyformán érvényesként van jelen.
Az újdonságok között szerepel Zeidler Miklós A labdaháztól a Népstadionig című könyve. A gazdag képanyaggal illusztrált kötetben szereplő írások a magyarországi modern sport előtörténetének és a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó, mintegy kétszáz éves időszakát fogják át.
Mészáros Sándor felhívta még a figyelmet Gyenge Zoltán Pszeudo Kierkegaard: A megfordult világ című filozófiai esszékötetére, Mihályi Gábor Két apa között - A magyar baloldal tragédiája (1899-1990), Hárs Endre Herder tudománya című művére és Harmath Artemisz Kacér romok - A kortárs magyar líráról című irodalomtudományi munkájára.

Címkék: Kultúra-könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.