Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. December 11. 12:37, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kik láthatják az egészségügyi adataimat az elektronikus térben?

Kik láthatják az egészségügyi adataimat az elektronikus térben?

A november 1-jétől bevezetett elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben az orvosi ellátások, a receptek, a beutalók, a laborvizsgálatok és egyéb leletek adatait egy országos online hálózatban rögzítik.

Ezek így a betegeket kezelő minden orvos és gyógyszerész számára elérhetők lesznek.

Az új digitális egységes információforráshoz 9591 egészségügyi szolgáltató, vagyis háziorvos, gyógyszertár, valamint az állami rendelőintézetek és kórházak csatlakoztak. A magánorvosok, a magánkórházak, a fogorvosok és a mentők 2018 novemberében kapcsolódnak a rendszerhez.

A cél, hogy 2019-ben valamennyi, az egészségügy területén szolgáltató intézmény és dolgozó kapcsolódjon ehhez az egészségügyi térhez – mondta Bartus Gergely miniszteri biztos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Aláhúzta, ezeket az információkat kizárólag a beteg háziorvosa és a kezelőorvosa láthatja a rendszerben.

Az e-recept az egyik legismertebbé vált modulja a bevezetett rendszernek; már most is e-receptet váltunk ki, még ha papíralapú is, hiszen a receptet felíró orvos látja a rendszerben, kiváltotta-e a gyógyszert, a gyógyszertárban pedig látható, milyen gyógyszereket írtak fel a páciensnek.

2018 év végéig kötelezően odaadják a papíralapú vényt is – mondta Bartus Gergely. Hozzáfűzte, hogy a rendszernek van lakossági felülete, ahol beállítható, kinek szeretnénk hozzáférést engedélyezni.

Hozzátette azt is: jövő év első felében elkészül egy fejlesztés, amelynek köszönhetően a lakossági felületen meghatalmazást lehet majd adni bárkinek arra, hogy a felírt recepteket kiválthassa személyi igazolványával.

Kollár László háziorvos a műsorban arról beszélt, hogy a gyorsan hozzáférhető adatok felgyorsítják a folyamatokat. A beutalókat pedig nem kell papír formájában odaadni a betegnek, hanem az adott szakrendelés lehívja azt.

A szakember arról is beszélt, hogy az adat tulajdonosa is hozzáfér saját profiljához, így látja, ki és mikor nézett bele az ő adataiba.

Szántó Tamás radiológus, a veszprémi informatikáért felelős igazgató aláhúzta, hogy a belépés digitális személyivel történik, és az ehhez tartozó PIN-kódot kell beírni. Fontos, hogy az orvos minden előzményt lásson, így a betegeket arra kérik, osszák meg adataikat.

A röntgenképek egyelőre nem láthatók a rendszerben, ennek megalkotása komoly feladat lesz a jövőben – fűzte hozzá Szántó Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.