Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 20. 09:13, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kevesebb sugárzásnak teszi ki magát a telefonáló, ha headsetet használ

Kevesebb sugárzásnak teszi ki magát a telefonáló, ha headsetet használ

Sokan kezdik, majd fejezik is be a napjukat telefonálással, mégis a magyarok csak mintegy harmada tartja magát mobiltelefon-függőnek

– derült ki egy tavalyi ,tizenkét országban végzett kutatáseredményéből. Az Egészségügyi Világszervezet 2011-ben potenciális rákkeltőnek minősítette a mobiltelefonokból eredő rádiófrekvenciás sugárzást.

Az Egészségügyi Világszervezet kísérletei és kutatásai alátámasztották, hogy a mobiltelefonokból eredő rádiófrekvenciás sugárzásnak lehet rákkeltő hatása – hangsúlyozta Thuróczy György, az Országos Közegészségügyi Intézet nem-ionizáló sugárzások osztályának vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorának riportjában.

Európában csak olyan telefon adható el, amelynek a fajlagosan elnyelt teljesítményértéke 2 W/kg-nál kisebb. Ez a szám azt jelenti, hogy a fejben kilogrammonként mekkora az a maximális teljesítmény, amely előfordulhat a telefon használatakor a fül mellé téve – magyarázta Thuróczy.

A drágább telefonok nem feltétlenül bocsájtanak ki kevesebb sugárzást (Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

Elég ritka, hogy maximális teljesítménnyel működik a telefon, de a gyártóknak fogyasztóvédelmi okokból közzé kell tenniük ezt az értéket. Minél kisebb a telefon, annál nagyobb a fajlagosan elnyert teljesítmény értéke. A pontos érték a konstrukciótól is függ, hogy a belső antennát pontosan hová helyezték el a fejlesztők – mondta a szakértő.

Thuróczy közölte: a sugárzás szempontjából nem feltétlenül járnak jobban a fogyasztók drágább telefonnal, a sugárzás mértéke ugyanis kizárólag a konstrukción múlik.

A telefontól való távolság csökkentheti a bennünket érő sugárzást

Ha a mobiltelefon és a mobilállomás „kommunikál egymással”, akkor történik sugárzás – közölte Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesteroktatója a műsorban. A sugárzás mértéke attól függ, hogy milyen közel van a telefon a felhasználóhoz. A távolodással négyzetesen csökken a sugárzás, azaz ha a felhasználó kétszer olyan távol van az eszköztől, akkor negyedakkora sugárzás éri. Az is lényeges szempont, hogy a mobiltelefon milyen messze van az állomástól, hiszen minél közelebb helyezkedik el, annál kevesebb sugárzást kell kibocsátania, hogy a kapcsolat létrejöhessen – magyarázta.

Egy Budapest belvárosából indított telefonhívás jellemzője, hogy a magas népsűrűség miatt sok az átjátszóállomás, azaz a közelben csatlakozik a telefon valamelyik állomáshoz, és egyéb akadályok nélkül kis teljesítménnyel sugároz a telefon. Akadály lehet ilyenkor egy födém vagy egy autó, amely jól árnyékolja az elektromágneses sugárzást. Ugyanakkor vidéken – ahol ritkábbak az átjátszó állomások – a sugárzásoknak hosszabb távolságot kell megtenniük, ezt viszont az alacsony frekvencia kompenzálja – folytatta.

A szakértő a mindennapokra azt tanácsolta, hogy ha lehet, kerüljük a zárt területeken való hosszabb telefonbeszélgetéseket, valamint ha tehetjük, fülhallgató segítségével tegyük magunktól távolabb a készüléket, mert akár 20 centiméter is jelentősen csökkentheti az elnyelt sugárzást.

Az internetes telefonálás is sugárzással jár

Telefonálni vezetékes vagy mobiltelefonnal is lehet, a legújabb találmány pedig a voice over IP, amely az internet- vagy más adathálózaton folyó telefonálást jelenti. Internetes telefonáláskor mobilhálózatról vagy vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódva lehet lebonyolítani a beszélgetést.

A wifi 2,4 vagy 5 GHz-n fog menni, ami ugyanúgy elektromágneses hullám, az emberek azonban még nem jöttek rá ennek a jelentőségére. A hullámok erőssége függ a jel intenzitásától, vagyis a telefon minél gyengébb jelet észlel, annál erősebb sugárzásokat fog kibocsátani, hogy biztos legyen a kapcsolat – fogalmazott Härtlein Károly.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.