Városlista
2018. október 23, kedd - Gyöngyi

Hírek

2018. Szeptember 25. 13:03, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress

Két hónapos türelmi időt is kaphat autónk a műszaki vizsgán

Két hónapos türelmi időt is kaphat autónk a műszaki vizsgán

Újra életbe lépett az a minősítési rendszer, amely nemcsak megfelelt és alkalmatlan járműveket tartalmaz, hanem az úgynevezett korlátozott alkalmasság is adható a műszaki vizsgán.

A közlekedéshatósági területen május 20-ától életbe lépett szabályozások közül több közvetlenül is érinti a járműtulajdonosokat. Erről tájékoztatta a a Rádió Orient hallgatóit Csizmazia Ákos, a Tatabányai Járási hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának osztályvezetője

A küső vizsgálóállomások – ahol a személygépkocsik időszakos vizsgálatának a döntő része folyik – eddig hatósági szerződés alapján végezték a tevékenységüket, tehát ez volt a jogi alapja a vizsgáztatási munkájuknak, ezt a szerződést váltotta fel egy úgynevezett engedély, formai határozat. Ez a változás a járműtulajdonosokat nem érinti. Változtak a műszaki feltételek is, az EU-s irányelveknek megfelelően új műszaki vizsgálati technológiát vezettek be. Mindenki látja azt a fejlődést, amely a gépjárművek területén napjainkban bekövetkezik, a hatósági közlekedési tevékenységnek is követnie kell ezt a modernizációt, tehát egy kicsit más vizsgálati technológiával, modernebb eszközökkel nézik meg a gépkocsikat - fogalmazott Csizmazia Ákos,

Újra életbe lép az a minősítési rendszer, amely nemcsak megfelelt és alkalmatlan járműveket tartalmaz, hanem az úgynevezett korlátozott alkalmasság is adható.

Ez két hónap türelmi időt jelent, amelyet akkor kaphat meg a gépkocsi, ha nem közvetlen balesetveszélyes hibája van. Egy másik változás, hogy egy EU-s rendelet alapján a műszaki vizsga érvényességét nem a forgalmi engedéllyel kell igazolnunk, hanem vizsgát követően megkapott műszaki vizsgálati bizonyítvánnyal. Magyarországon nem okoz gondot a hiánya, mert a rendőrség a rendszám alapján tudja ellenőrizni a rendszerben az érvényességet, külföldön azonban az ottani hatóság embere jogosan kérheti a vizsgálati bizonyítványt – hívta fel a hallgatók figyelmét Csizmazia Ákos.

A Főosztály rendkívül széles ellenőrzési jogosultsággal rendelkezik, szinte bárhol ellenőrizhetik a gépkocsikat. A legjellemzőbb a közúti közlekedési ellenőrzés, főként a közúti szolgáltatást végző járműveké, a teherautóké, az autóbuszoké. A vizsgálat kiterjed a közúti biztonságra, a járművezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó rendelkezésekre, a veszélyesáru-szállításra, a rakományrögzítésre. Az esetek nagy százalékában a rendőrséggel együtt végzik az ellenőrzéseket.

A közúti mellett vannak úgynevezett telephelyi ellenőrzések, amikor a külső vizsgálóállomásokon nézik meg, hogy az ott eljáró vizsgabiztosok a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, pártatlanul minősítik-e a járműveket, ennek célja a korrupció megelőzése. A másik telephelyi ellenőrzési fajta, amikor a közúti szolgáltatást, tehát személy- és teherszállítást végző járműveket nem a közúton ellenőrzik, hanem az azokat üzemeltető vállalkozások telephelyén. A szankciók a jogszabálysértés fajtájától függenek, lehet, hogy csak annyi időre veszik el egy autóvezető okmányait, míg le nem telik az a pihenőidő, amely után biztonságosan folytathatja az útját. Ha a gépjármű műszaki állapotával kapcsolatban tapasztalnak hiányosságot, amelyet közvetlen balesetveszélyesnek ítélnek, akkor van olyan jogosultságuk, hogy az ellenőrzés helyszínétől számított 15 kilométeren belül egy alkalmas szervizbe kísérjék a gépkocsit, illetve elveszik az okmányokat, amelyeket csak akkor adnak vissza, ha a jármű újra megfelelő műszaki állapotban van. Ezek minden esetben pénzbírsággal társulnak – tudtuk meg vendégünktől.

Az ipari termelés bővülésével nő az ipari területek száma, a megyében Tatabánya a legjelentősebb, ahol egyre több belső ipari út építése történik, ez kiemelt feladat ró az Útügyi Osztály munkatársaira, hiszen ezeknek az utaknak az engedélyezése a feladatuk. Jelentős beruházás az új komáromi Duna-híd építése, a hídra fel-, illetve onnan levezető utak engedélyezése is a Főosztály hatáskörébe tartozik. Nagyon jó, hogy egyre több kerékpárút is épül az országban, ezek közül az európai kerékpárút Gönyü–Esztergom közötti szakaszának az engedélyezése tartozik hozzájuk – zárta a beszélgetést Csizmazia Ákos főosztályvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 22. 16:35, hétfő | Helyi

Piac ünnepi nyitva tartása

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. felhívja a lakosság figyelmét, hogy Kiskunfélegyházán 2018. október 23-án, kedden a piac nyitva tart.

2018. Október 22. 08:31, hétfő | Helyi

Kecskeméten is megcsodálhatják az I. világháború virágait

A félegyházi szobrászművész Szűts Tamás nagyapjának az I. világháború doberdói frontjáról családjának küldött, préselt virágokat tartalmazó leveleiből nyílt kamarakiállítás a Cifra palotában.

2018. Október 21. 12:18, vasárnap | Helyi

Beteg gyerekek gyógyulására fordítják a tetoválófesztivál bevételét

Pontosan 440.000 forintot sikerült összegyűjteni a Szegedi Gyermekonkológiának az október 20-án tartott 1. Félegyházi Jótékonysági Tetoválófesztiválon.

2018. Október 21. 11:35, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 29. vasárnap - 2018. október 21.