Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 12. 14:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Jelentős kutatás Szegeden

Jelentős kutatás Szegeden

Gombafajok DNS-alapú azonosításán dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy nemzetközi összefogással megvalósuló kutatási program részeként.

Az egyetem tájékoztatása szerint a program célja olyan DNS-szakaszok meghatározása volt, amelyek mintegy „vonalkódként” használhatók különböző gombafajok azonosítására. A kutatásban az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének öt biológusa, valamint az ELTE két munkatársa vett részt.

A kutatás jelentőségét átfogó volta adja. A valódi gombákat szinte teljesen felölelő vizsgálat a gombák univerzális vonalkódjaként a sejtmagi riboszomális RNS-t kódoló régiót jelölte meg számos gén, illetve lókusz (az egyes gének fizikai helye a kromoszómán) összehasonlítása révén. A szegedi kutatók két nagyobb gombacsoport, a kalaposgombák (Agricales) és a Mucoromycotina altörzs elemzésében vettek részt.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) egyik, néhány hete megjelent számának címlapfotója is a nemzetközi kutatócsoportnak – Fungal Barcoding Consortium (Gomba Vonalkód Csoport) – a témában született közleményére hívta fel a figyelmet. A cikk szerzői között ott voltak az SZTE kutatói is.

A szegedi kutatók az utóbbi időben több jelentős eredményt értek el a fejlődéstörténet molekuláris vizsgálata és az evolúció területén. Elsőként írtak le robbanásszerű adaptív radiációt, fajképződést a gombákban, tanulmányukat egy nemzetközileg szintén elismert folyóiratban, a Systematic Biologyban közölték. Egy nemrég lezárt – az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) és a német DFG kutatási alap által is támogatott – nemzetközi együttműködés keretében pedig elvégezték a Mucoromycotina altörzs egyik legnagyobb csoportjának átfogó filogenetikai elemzését is.

A létrehozott adatsorok általános érvényű biológiai kérdések tanulmányozását is lehetővé teszik: segítségükkel például becslések készíthetők a létező, de még le nem írt fajok számáról.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.