Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 08. 14:33, péntek | Kék hírek
Forrás: OrientPress

Újabb legális drog terjed az interneten

Újabb legális drog terjed az interneten

A tudósok nemrégiben észlelték, hogy egy Oroszországban legális epilepszia gyógyszer, a phenazepam, egyre gyakrabban bukkan fel Európa más részein, illetve az Egyesült Államokban is.

 

A probléma az, hogy ezekben az országokban nem az eredeti célokra alkalmazzák - az internetről is megrendelhető szert ugyanis illegális drogok helyettesítésére használják.

A phenazepamot az epilepszia kezelése mellett alkalmazzák álmatlanság és alkoholmegvonási tünetek enyhítésére is Oroszországban. A gyógyszert ezért nem ellenőrzik Európában és Amerikában sem, így egyelőre legálisan vásárolható az interneten keresztül - írja a BBC.

A probléma az, hogy a nyugati országokban a szert egyre többen használják illegális drogok helyettesítésére. Ami pedig igazán aggasztó, hogy január óta a kutatók összesen kilenc esetben találtak halottak vérében ilyen szert, bár azt egyelőre nem sikerült bebizonyítani, hogy a phenazepam volt a halál kiváltó oka.

A szakértők szerint a függők elsősorban a diazepam nevű illegális szert helyettesítik az - egyelőre - legális gyógyszerrel. Pedig annak ellenére, hogy az epilepszia elleni szer alkalmazását nem tiltja törvény, felelőtlen adagolása életveszélyes lehet - különösen akkor, ha a függők heroinnal vagy alkohollal együtt veszik be.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: drog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.