Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 09. 09:53, szombat | Belföld
Forrás: stop.hu

Új érettségik: tízezreket szórnak ki ezek a szabályok

Új érettségik: tízezreket szórnak ki ezek a szabályok

Már az idén ősszel több bukás lesz az érettségin, ugyanis az eddigi 20 százalék helyett 25 kell majd a sikeres vizsgához. Az európai átlag ötven százalék - vajon mi mikor érjük el ezt a szintet?

A kormány módosította az érettségi szabályait, melynek értelmében az elégséges teljesítmény határa 20 százalékról 25 százalékra emelkedett. A módosítás 2012. szeptember 1-től lépnek érvénybe, így az őszi érettségi időszakban már az új szabályok szerint kell vizsgázniuk a tanulóknak. Mivel az őszi vizsgaidőszak már nem elsősorban a javítóvizsgák időszaka, rosszabbul járnak majd azok, akik előre hozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő vagy pótló érettségi vizsgát szeretnének tenni.

A Magyar Közlönyből az is kiderül, 2014-től 24 idegen nyelv helyett csak kilencből lehet majd érettségizni. Marad az angol, a német, a francia, az olasz, az orosz, a spanyol, a japán, a kínai és a latin, valamint a nemzetiségi nyelvek. Aki viszont például a hollandot, az arabot vagy az eszperantót részesítette évekig előnyben, hoppon marad.

2014-től szűkül a választható vizsgatárgyak köre is. A művészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és művészeti geometria, valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet már érettségizni, a művészettörténet és a népművészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül. Az egyedileg akkreditált tárgyakból - kivétel: pszichológia és az európai uniós alapismeretek - a jövőben nem lehet érettségizni. Pszichológiából hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók.

Változnak az előrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is. Csökken az egyedileg akkreditált, a művészeti, valamint az idegen nyelven letehető érettségik száma. Előrehozott vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatikából lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján - a 3355 sikertelen vizsga mellett - a tanulók nagyjából tíz százaléka állt a bukás szélén tavaly: 46 528 olyan érettségi volt, amely 20-29 százalékos eredménnyel zárult. Matematikából több mint húszezer olyan érettségi vizsga volt, ahol nem érték el a 30 százalékot.

- Az elégséges osztályzathoz szükséges 25 százalékot nem tudjuk értelmezni, nem tartjuk szakszerűnek, ezért nem fogadjuk el, mert párosul hozzá a többi érdemjegy megszerzéséhez szükséges teljesítmény határának emelése - mondta el a STOPnak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. - Egyelőre nem világos, hogyan kezelhető az a probléma, hogy olyan feladatsort is lehet készíteni, ahol a 20 százalék is nehezen érhető el, és olyat is, ahol a 25 is könnyű.
Nem gondoljuk, hogy az érettségi színvonalát így lehet emelni - magyarázta, és hozzátette, azzal természetesen a Pedagógusok Szakszervezetében is egyetértenek, hogy valamilyen tudást tükröznie kellene a gimnáziumot záró vizsgáknak.

Galló Istvánné szerint, ha a diák gimnáziumban tanul valamit, abból biztosítani kell neki érettségit is. - Szűkítette a kormány azoknak a tárgyaknak a számát, amiből érettségizni lehet. Ennek gazdasági okai is vannak, s ez valahol érthető. De hogy csak nyelvből és számítástechnikából lehet előrehozott vizsgát tenni, az elfogadhatatlan. Azok a diákok, akik például földrajzból, kémiából, vagy fizikából szeretnének előrehozott érettségit tenni, nehéz helyzetbe kerülnek: hogyan tartsák még két évig frissen a tudásukat tanórák nélkül? - érvelt az elnökasszony.

- Az első módosításkor hat kötelező tárgyat szeretettek volna előírni, amikor az öt is éppen elég megterhelő. De rengeteg tanulónak segített, hogy legalább előbb elmehetett bizonyos tárgyakból vizsgázni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.