Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Április 12. 16:44, csütörtök | PR

Itt a tavasz, hamarosan nekiláthat a fűtés korszerűsítéséhez!

Itt a tavasz, hamarosan nekiláthat a fűtés korszerűsítéséhez!

Bele se gondolunk, de Magyarországon a lakó-, és közösségi terek az év nagyobb részében - akár hét hónapon keresztül is - fűtésre szorulnak, nem csoda, hogy a takarékossági tippek annyira kelendőek -

-egyben képesek egész látványos eredményeket is hozni.

Habár a naptári téltől már jóformán búcsúzni kell, a csillagászati tavasz (március 21.) és a valódi, tartós napsütés még elég messze van ahhoz, hogy a gyakorlatban is tesztelhessük a következő tanácsokat.

Apró trükkök a fűtésszámla megszelídítéséhez

● Sokakban az a tévhit él, hogy 23-24 fok alá egyáltalán nem csökkenthet a benti hőmérséklet, pedig a szakértők a nappaliba és a hálószobába kereken 20, és a gyerekszobába is csak maximum 22 Celsius fokot javasolnak. Ami a legmeghökkentőbb, hogy a kutatók szerint a pihentető alvást garantáló hőmérséklet felnőttek esetében 18-19 fok!
● Mielőtt tekerne egyet a termosztáton, győződjön meg róla, hogy tetőtől talpig megfelelően van-e felöltözve. Egy meleg papucs vastag zoknival, egy plusz pulcsi, és máris rendeződik a hőérzet, anélkül, hogy feleslegesen emelnénk a lakás energiaigényét.
● Elsőre jelentéktelen lépésnek tűnhet a (vastagabb) függönyök, redőnyök el-, illetve lehúzása, de ezek plusz “szigetelő” rétegként hozzájárulnak, hogy éjszaka a meleg ne szökhessen ki olyan egyszerűen. Ha nincs házi kedvencünk vagy szobanövény a helyiségben, akár egész napra “szigetelhetünk”.
● A pára nemcsak abban segít, hogy melegebbnek érezzük a benti hőmérsékletet, megfelelő szintje egészségünkre és közérzetünkre is kedvező hatással van. Felnőttek számára az ideális páratartalom 40-60%, míg kisgyerek számára ez 60-70%.

A másik megoldás: a fűtéskorszerűsítés

Ha pár ezer forintnál jelentősebb spórolás a cél, akkor elképzelhető, hogy radikálisabb beavatkozásokra lesz szükség. Persze nem kötelező mindjárt napkollektor után rohanni.

Kezdje a szigeteléssel!

Ami a lakások hőveszteségét illeti, a falak jelentik a legérzékenyebb pontot, hiszen a pazarlás zöme ezen a felületen megy végbe. Kimutatták, hogy már a szigetelés vastagságának 1 cm-rel való megnövelése is 3-4%-os energiamegtakarítással jár. Egyes szakértők szerint a megfelelő szigetelés kialakítása valójában még a fűtéskorszerűsítésnél is fontosabb, a hőszigetelés valamint a nyílászárók cseréje ugyanis már önmagában képes biztosítani az energiamegtakarítás 70%-át.

Cserélje le a kazánt!

Amikor az energiafelhasználás optimalizálása kerül szóba, nem lehet figyelmen kívül hagyni a kazáncsere lehetőségét, mely sok esetben a legkézenfekvőbb megoldás. A hagyományosról kondenzációs kazánra való váltás akár 20-35% megtakarítást is eredményezhet. Fontos tudni, hogy a kondenzációs kazán használata akkor a leggazdaságosabb, ha lehetőség van nagy felületű hőleadásra. Ez padlófűtés vagy nagy méretű radiátorok révén érhető el.


Fektessen be most, hogy hosszú távon spórolhasson

Természetesen a radikálisabb, szinte lakásfelújítással járó lépések mind komoly anyagi vonzattal járnak. Ha a támogatásra nem vagyunk jogosultak, vagy túlzásnak tartjuk a fűtéskorszerűsítésre való pályázás feltételeit, a szükséges dokumentáció mértékét, akkor a szabadon felhasználható személyi kölcsön is megoldást jelenthet. Kiemelkedően rugalmas konstrukciókról van ugyanis szó: mind a törlesztőrészlet, mind a futamidő - az egyéni pénzügyi helyzetet figyelembe véve - tökéletesen testreszabható.

Kérje energetikai szakember segítségét az Ön számára optimális módszer meghatározásához, a megtérülés kalkulációjához, és ezek alapján határozza meg, mi az az összeg havonta, amit megéri egy hosszú távon energiata

Címkék: oney.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Március 01. 10:23, péntek | PR

Hogyan rendezd be lakásodat vintage stílusban?

A vintage lakberendezési stílus az elmúlt években megtartotta népszerűségét. Ezen stílust az antik bútorok, a régi időket idéző dekoráció és a romantikus, természetes összkép jellemzi legjobban.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat