Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 06. 13:48, péntek | Belföld
Forrás: Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti

IMF/EU-tárgyalások - Július 17-én érkezik az EU és az IMF küldöttsége

IMF/EU-tárgyalások - Július 17-én érkezik az EU és az IMF küldöttsége

Július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége, s ezt követően hamarosan megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal - jelentette be pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.

Olivier Bailly üdvözölte, hogy a magyar Országgyűlés a nap folyamán elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását. Kitért arra, hogy Brüsszel már e hét elején tájékoztatást kapott Varga Mihály magyar főtárgyalótól és Simor András MNB-elnöktől a tervezett törvénymódosítás tartalmáról, valamint hogy Olli Rehn, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke üdvözölte ezeket a tervezett változtatásokat. Megállapította, hogy a most elfogadott módosítások kiterjednek mindazokra a pontokra, amelyeket az Európai Bizottság felvetett a jegybanki függetlenség kérdésével kapcsolatos, Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás megindításakor, valamint amelyeket az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF közös munkacsoportja kifejtett a tárgyalások megkezdésének feltételeként.
A szóvivő bejelentette, hogy az Európai Bizottság ezek után megszünteti a januárban indított kötelezettségszegési eljárást.
"Amint a törvény hatályba lép, a bizottság kész lezárni a kötelezettségszegési eljárást" - mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy ez már csupán formai kérdés.
Bailly közölte, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF küldöttsége a tervek szerint e hónap 17-én érkezik Budapestre.
"Az Európai Bizottság és az IMF hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az elővigyázatossági programról. Ezzel összefüggésben közös EU-IMF küldöttség látogatását vették tervbe július 17-ére. A tárgyalások sikeres kimenetele érdekében a bizottság számít a magyar hatóságok nyitottságára, arra, hogy valódi politikai párbeszédbe bocsátkoznak" - mondta.
A sajtótájékoztatón Olivier Bailly kérdést kapott arról, miként állnak a Magyarországgal kapcsolatban indított egyéb ügyek. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé utalta a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése, valamint az adatvédelmi hatósági függetlenség ügyét. Mint megjegyezte, Brüsszel különösen a bírákkal kapcsolatban tartja sürgetőnek az európai bírósági eljárás lefolytatását. Bailly kitért arra is, hogy a médiatörvény ügyében az Európai Bizottság most arra vár, hogy a törvényt összhangba hozzák a magyar alkotmánybíróság döntésével.

Címkék: EU-Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.