Városlista
2018. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2017. Június 25. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Hogy ne váljon betörés áldozatává

Hogy ne váljon betörés áldozatává

Egy kis odafigyeléssel elkerülhető, hogy betörés áldozatává váljunk. A vagyontárgyaink, ingóságaink védelmében mi magunk, tulajdonosok tehetünk legtöbbet!

A nyár beköszöntével egyre többen veszik ki jól megérdemelt szabadságukat és utaznak vidékre, külföldre nyaralni, kikapcsolódni. Ebben az időszakban is fontos lakásuk, házuk biztonsága, védelme, hogy egy esetleges betörés ne árnyékolja be a nyaralás élményeit. Ingatlana biztonságáért ön tehet a legtöbbet - olvasható a BAON hírportálján.

A betörők a családi házakat, sorházakat részesítik előnyben, kevésbé vonzóak a lakótelepi lakások, de a 4. emelet felett már nő a veszély, mert minél magasabban van, annál kisebb a mozgás. A betörő a bűncselekmény elkövetése előtt különböző szempontokat figyelembe vesz. Elsődleges, hogy ne legyen otthon senki, ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye is fontos szempont, valamint a könnyű bejutás és menekülés. További mérlegelés, hogy van-e riasztó, van-e kamera felszerelve, van-e kutya.

A profi betörők általában egy-két perc alatt, szinte hangtalanul hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról. Az elkövetők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.

Kellő elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség megelőzhető!

-A nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése.

-Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtó befeszítés ellen hatékony lehet a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet. Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon.

-Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!

-A földszinti ablakokra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.

-A biztonságot fokozza, ha kiépítésre kerül egy modern elektronikus jelző-riasztó berendezés, mely a cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévő tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.

-Amennyiben betörést észlelt lakóotthonában lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el pl. takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg, azonnal értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes hívószámokon.

Gondolta volna, hogy a betörések jelentős része nappal történik? A megelőzés érdekében – akár néhány percre, akár több napra megy el otthonról – mindig ellenőrizze, hogy:

  • Becsukta az ablakot?
  • Bezárta a bejárati ajtót?
  • Bekapcsolta a riasztót és az egyéb biztonságtechnikai eszközeit?
  • Ellenőrizte-e, hogy bezáródott-e a kapu, garázsajtó?
  • Tájékoztatta közeli hozzátartozóját vagy megbízható ismerősét, hogy hosszabb időre elutazik?
  • Gondoskodott postaládája rendszeres kiürítéséről?
  • Kikapcsolta a csengőt?
  • Ellenőrizte, hogy a lakásbiztosítása naprakész?

És feltétlenül említeni kell, hogy az okostelefonok, közösségi oldalak terjedésével olyan újabb veszélyek is leselkednek a gyanútlan internetezőkre, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. A betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóktól, akik valós idejű (real time) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy nyaralni utaztak, kirándulni mentek, vagyis hosszabb ideig üres a lakásuk, házuk. Illetve a feltöltött fotók is árulkodhatnak az adott személy vagyoni helyzetéről. Ezért célszerű végig gondolni, hogy a személyes információk, fényképek.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Február 22. 19:26, csütörtök | Helyi

Indul az ingyenes buszjárat a kecskeméti kórházba

Május 1-jétől minden hétfőn, szerdán, pénteken a reggeli órákban a kecskeméti kórházba igyekvők felszállhatnak arra a buszra, mely a kórháznál teszi le a betegeket.

2018. Február 22. 13:51, csütörtök | Helyi

Egyedülálló kiállítás a 200 éve született Arany János emlékére

Az „Arany 200 busz” elnevezésű reprezentatív kiállítás 2017. július 10-től járja az országot. Városunkba ma (február 22-én) érkezett a Béke térre.

2018. Február 22. 12:45, csütörtök | Helyi

Móra Ferenc Művelődési Központ márciusi programja

A Móra Ferenc Művelődési Központ szeretettel meghívja és várja 2018. márciusi rendezvényeire.

2018. Február 22. 11:16, csütörtök | Helyi

Még a vécére is viszik

Ezzel kelünk, ezzel fekszünk – mi az? A világ többi részéhez hasonlóan nálunk is egyre többek kezéhez ragad hozzá az okostelefon, amelyet egyre kevésbé használunk telefonálásra.