Városlista
2018. augusztus 15, szerda - Mária

Hírek

2017. Június 25. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Hogy ne váljon betörés áldozatává

Hogy ne váljon betörés áldozatává

Egy kis odafigyeléssel elkerülhető, hogy betörés áldozatává váljunk. A vagyontárgyaink, ingóságaink védelmében mi magunk, tulajdonosok tehetünk legtöbbet!

A nyár beköszöntével egyre többen veszik ki jól megérdemelt szabadságukat és utaznak vidékre, külföldre nyaralni, kikapcsolódni. Ebben az időszakban is fontos lakásuk, házuk biztonsága, védelme, hogy egy esetleges betörés ne árnyékolja be a nyaralás élményeit. Ingatlana biztonságáért ön tehet a legtöbbet - olvasható a BAON hírportálján.

A betörők a családi házakat, sorházakat részesítik előnyben, kevésbé vonzóak a lakótelepi lakások, de a 4. emelet felett már nő a veszély, mert minél magasabban van, annál kisebb a mozgás. A betörő a bűncselekmény elkövetése előtt különböző szempontokat figyelembe vesz. Elsődleges, hogy ne legyen otthon senki, ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye is fontos szempont, valamint a könnyű bejutás és menekülés. További mérlegelés, hogy van-e riasztó, van-e kamera felszerelve, van-e kutya.

A profi betörők általában egy-két perc alatt, szinte hangtalanul hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról. Az elkövetők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.

Kellő elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség megelőzhető!

-A nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése.

-Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtó befeszítés ellen hatékony lehet a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet. Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon.

-Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!

-A földszinti ablakokra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.

-A biztonságot fokozza, ha kiépítésre kerül egy modern elektronikus jelző-riasztó berendezés, mely a cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévő tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.

-Amennyiben betörést észlelt lakóotthonában lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el pl. takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg, azonnal értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes hívószámokon.

Gondolta volna, hogy a betörések jelentős része nappal történik? A megelőzés érdekében – akár néhány percre, akár több napra megy el otthonról – mindig ellenőrizze, hogy:

  • Becsukta az ablakot?
  • Bezárta a bejárati ajtót?
  • Bekapcsolta a riasztót és az egyéb biztonságtechnikai eszközeit?
  • Ellenőrizte-e, hogy bezáródott-e a kapu, garázsajtó?
  • Tájékoztatta közeli hozzátartozóját vagy megbízható ismerősét, hogy hosszabb időre elutazik?
  • Gondoskodott postaládája rendszeres kiürítéséről?
  • Kikapcsolta a csengőt?
  • Ellenőrizte, hogy a lakásbiztosítása naprakész?

És feltétlenül említeni kell, hogy az okostelefonok, közösségi oldalak terjedésével olyan újabb veszélyek is leselkednek a gyanútlan internetezőkre, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. A betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóktól, akik valós idejű (real time) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy nyaralni utaztak, kirándulni mentek, vagyis hosszabb ideig üres a lakásuk, házuk. Illetve a feltöltött fotók is árulkodhatnak az adott személy vagyoni helyzetéről. Ezért célszerű végig gondolni, hogy a személyes információk, fényképek.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Augusztus 15. 15:17, szerda | Helyi

Több mint 300 km-t tekertek őseink útján

Kiskunfélegyháza újra településének 275. évfordulójára emlékezve szervezte meg kerékpáros túráját a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, valamint a Kiskun Múzeum Baráti Köre Egyesület az újratelepítő ősök emlékére

2018. Augusztus 15. 14:51, szerda | Helyi

Harmadszor is győzött a félegyházi ultrafutó: Kádár Kitti

Kádár Kitti kiskunfélegyházi ultrafutó az egyetlen versenyző az egész világon, aki azzal büszkélkedhet, hogy háromszor is célba érkezett a Kaposváron megrendezett Deseda­ Ultramaraton futóversenyen.

2018. Augusztus 15. 10:51, szerda | Helyi

Ünnepi forgalomkorlátozások

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a tisztelt lakosságot, gépjárművezetőket, hogy az augusztus 20-ai rendezvények miatt forgalomkorlátozás várható.

2018. Augusztus 15. 09:20, szerda | Helyi

A súlyzózás meglepő hatása

Az erősítő edzések ugyanis kifejezetten hatásosak a depresszió leküzdésében.