Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 02. 15:11, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Határontúli zenéket hoztak a Zene Világnapjának ünnepére

Határontúli zenéket hoztak a Zene Világnapjának ünnepére

A zene világnapján, október 1-jén a csángóföldi Servet Zenekar és a Magyar Örökség-díjas MISZTRÁL együttes tartott koncertet a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Az ünnepi eseményen Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket, külön tisztelettel említette a rendezvény fővédnökét Csányi József polgármestert és egyházi védnökét Hatvani Zsófia lelkipásztort.

- A zene keresztülszövi életünket a bölcsőtől a sírig, vagy még azon túl is. A zene az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb mint a nyelv. Még írni sem tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. A zene nagy művészet, nélküle az élet nem teljes. Mindenkinek hozzáférhető a megismerése, a zenei írás, olvasás útján. Ennek birtokában részesei lehetünk nagy zenei élményeknek. A zene lelki táplálék, semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele, lelki szegénységben él és hal. Vannak a léleknek régiói, melyeket csak a zene világít be. Rendeltetése belső világunk megismerése. Így gondolta ezt Kodály és magam is így gondolom – mondta Csányi József polgármester.

Beszédének zárásaként pedig a zenéhez kapcsolódó személyes véleményét osztotta meg a közönséggel: „Nekem a zene azokat a félegyházi polgárokat jelenti, akik tesznek a zenéért és a zenei oktatásért. Elsőként Kapus Béla karnagy neve jut eszembe. De sorolhatnám a Zenebarátok Kórusát, a Kiskunfélegyházi Koncert Zenekart, a Félegyházi Ifjúsági Fúvószenekart, a Széljáró Balladás együttesét a teljesség igénye nélkül, és mindazokat a zenével foglalkozó, zenét oktató tanárokat, tanítókat, akik a gyerekekkel megszerettetik a zenét.”

A koncert kezdete előtt Böszörményi Gergely - a „Kárpát-medencei magyarok zenéje 2018.” koncertsorozat koncertigazgatója, aki 2018. augusztus 20-án vette át a Magyar Érdemrend Lovagrend kitüntetését Áder János köztársasági elnöktől – mutatta be a fellépő zenekarokat. A koncertigazgató beszélt a koncertsorozat jótékonysági céljairól is úgy, mint a Kárpátaljai rászorulóknak rendezett gyűjtés, illetve a koncertsorozat résztvevőinek CD felvételeiből Kárpát-medencei könyvtárak részére átadott adomány.

- Az egész sorozatnak tulajdonképpen az üzenete és a mondandója az, hogy a határokon átívelő kulturális együttműködés és szolgálat egységben tarthatja a magyarságot és a nemzet növekedéséhez járulhat hozzá – magyarázta Böszörményi Gergely.

Általában két zenekarral lépnek fel a koncerteket, de örülnek annak is, ha egy helyi zenekar is csatlakozik hozzájuk. Hozzánk a Csángóföldről származó Servet zenekar érkezett, akik moldvai autentikus csángó zenét játszottak, valamint a Bartók Béla-díjas, Magyar Művészetért-díjas és Magyar Örökség díjas Misztrál Együttes szórakoztatta a közönséget.

A koncert végén Böszörményi Gergely átnyújtotta a Petőfi Sándor Városi Könyvtár részére felajánlott CD-adományt Csányi József polgármesternek, illetve a koncert előtt és után a folyosón lévő perselybe bárki elhelyezhette a Kárpátaljai rászorulók javára gyűjtött pénzadományát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).