Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Szeptember 06. 07:19, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Franciaországban születik a legtöbb gyerek házasságon kívül az Európai Unióban

Franciaországban születik a legtöbb gyerek házasságon kívül az Európai Unióban

Az újszülöttek hatvan százaléka házasságon kívül született tavaly Franciaországban, ami rekordot jelent az Európai Unióban. A 25 év alatt szülő nők esetében nyolcvan százalékos ez az arány

- derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) adataiból, amelyeket szerdán ismertetett a Le Figaro című napilap.

Míg a házasságon kívüli szülést sokáig a társadalmi normákkal ellentétesnek tartottak, és rendkívülinek számított az 1970-es évek végéig (az arány tíz százalék alatt volt), mára teljesen mindennapossá vált - hívta fel a figyelmet az INSEE.

Az intézmény szerint a bejegyezett élettársi kapcsolat és az élettársi viszony elterjedésével, valamint miután az emberek egyre idősebb korban házasodnak, 2006 óta többen születnek házasságon kívül, mint házasságban, de az arány tavaly érte el a hatvan százalékot.

A házasságon kívüli születések rekordját Franciaország tartja az Európai Unióban, ahol a 28 tagállamból csak nyolc olyan van, ahol többen születnek házasságon kívül, mint házasságban: Franciaország mellett Szlovénia, Bulgária, Észtország, Svédország, Dánia, Portugália és Hollandia.

A sor másik végén Görögország áll, ahol a házasságon kívüli születések aránya kevesebb mint tíz százalék volt 2017-ben, megelőzve Horvátországot és Ciprust.

Az általános arány az EU-ban 42,8 százalék, Magyarországon az újszülöttek 46 százaléka született tavaly házasságon kívül.

Az INSEE szerint a francia rekord azzal magyarázható, hogy 1972 óta több olyan törvényt is elfogadott a parlament, amely fokozatosan ugyanolyan jogokat biztosított a törvényes és a házasságon kívül született gyerekeknek, s 2009-ben teljesen megszűnt a születés szerint a jog előtti megkülönböztetés.

A jelenség azonban elsősorban a fiatalok körében jellemző: minél idősebbek a párok, annál kevésbé gyakori a házasságon kívüli gyerekvállalás. A 25 év alatt szülő anyák 80 százaléka nem volt férjezett tavaly, a 25 és 39 év közötti nők esetében 57 százalékos volt az arány, a 40 év felett szülő nők esetében pedig 53 százalékos.

Franciaországban tavaly 770 ezer szülést regisztráltak, ami 1,8 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.