Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fizetésképtelenségben verjük Európát

Fizetésképtelenségben verjük Európát

Évről évre többen tartoznak az adóhivatalnak. A pénz egy része behajthatatlan, csak attól szedik be, akitől lehet, azaz a működő cégektől. Idén öt hónap alatt közel 135 ezer esetben rendelt el adóvégrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A feketelista.hu portál összegzése szerint egy évvel korábban csak 130,4 ezer végrehajtási határozat született - számol be róla a Heves Megyei Hírlap.

A tapasztalat szerint sokan a végrehajtási értesítésre kiegyenlítik ugyan adótartozásukat, de a következő hónapban ismét nem teljesítenek az újabb befizetési határidőig. Ez a folyamat elvileg számtalan alkalommal megismétlődhet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adóigazgatóságának illetékességébe tartozó közel 42 ezer adózó június 30-ig összesen 45,7 milliárd forint hátralékot halmozott föl. Ebből a működő adóalanyok száma 40 ezer volt, akik csupán 10 milliárddal tartoztak. Bár a legtöbb adóalany magánszemély volt, az adótartozás döntő többségét, 6,4 milliárd forintot a gazdálkodó szervezetek halmozták fel. A Heves Megyei Adóigazgatóságon az összes nyilvántartott hátralékállomány 98,5 százalékát végrehajtás alá vonta.

Az adóhatóság a behajtást változatos eszközökkel igyekszik végrehajtatni. Leggyakrabban és legeredményesebben az inkasszót alkalmazzák. Ha ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlan-végrehajtás megfelelő kombinációja következik. Az ingóvégrehajtás jellemzően gépjárműfoglalásra, üzletrész- és követelésfoglalásra, vagy az értékesíthető árukészlet, illetve gép, berendezés foglalására irányul.

Idén az első öt hónapban az adóvégrehajtás 156,6 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést, ez az összeg 6,7 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Legeredményesebb az inkasszó volt: az év első öt hónapjában közel 12 százalékkal több ilyen hatósági átutalási megbízást adtak ki ötödével több tartozásra. Ugyanakkor jelentősen csökkent az ingó-, és az ingatlanárverés.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a folyamatosan növekvő számú adóstól – egy adósra vetítve – mind kevesebb összeg szedhető be. Egyre több a nem működő gazdálkodó és a vagyontalan adóhátralékos száma, mégis sikerült ötödével, 2338 milliárdról 1876 milliárd forintra csökkenteni az összes adóhátralékot egy év alatt. A kép azonban mégsem ennyire rózsás, hiszen a hátralékállományból több mint 1350 milliárd forint a nem működő gazdálkodó szervezetekre jut, és ebből 1144 milliárd forint felszámolással érintett, behajtása tehát kétséges. Beszedni tehát elsősorban a még működők cégektől tudták a hátralékot.

A legtöbb adóvégrehajtás Pest megyében, s Budapesten folyik, 18 ezer, illetve 46 ezer esetről tud a feketelista.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.