Városlista
2019. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Január 20. 16:52, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Félegyházi alkotók munkáiból nyílt kiállítás

Félegyházi alkotók munkáiból nyílt kiállítás

Városunk képzőművészei közös kiállítást rendeztek alkotásaikból a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Január 16-án az ünnepélyes megnyitón Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési ház igazgatónőjének köszöntő szavait követően Szabó Ildikó művész tanár osztotta meg a tárlat megvalósulásának hátterét.

A kiállítás spontán született, hiszen az év elején még van lehetőség arra, hogy pár hét erejéig a művelődési központ aulájának falait szabadon választható tartalommal töltsék fel. Az, hogy a félegyházi alkotók munkái ékesítik ezúttal a paravánokat, Lukács Ferencnek köszönhető. Sőt, az ötletgazda maga válogatta ki a tárlat egyes darabjait a 32 alkotó munkái közül.

- Ha minden félegyházi alkotó munkájából lenne itt egy-egy darab, akkor talán meghaladná az ötvenet is. Alföldi kisvároshoz képest egyedülálló az, hogy hányan foglalkozunk Kiskunfélegyházán képzőművészettel, alkotással, fotóval, kerámiával, festészettel, vagy grafikával. Hogy miért vagyunk ilyen sokan? Köszönhető ez a Holló László Képzőművészkör alapítóinak, Bodor Miklósnak, a kör tagjainak, valamint Terescsényi Endrének, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Kiskunfélegyházán annyi ember szeretett bele a rajzolásba, a festészetbe. De kiemelném Rosta Ferenc nevét is, aki számomra is a legfontosabb indító ok volt a művészeti pályán való elindulásomnak és Kolozsvári Sándor, aki vad természetével olyan szenvedélyesen tudta másokban is tartani a tüzet. Ők mindannyian gerjesztői és katalizátorai voltak a félegyházi képzőművészeti életnek. Csakúgy, mint Szecskó Péter, aki soha nem csatlakozott művészeti csoportosulásokhoz, csak csöndesen mindig itt van közöttünk.

S, hogy miért olyan különleges ez a kiállítás? Azért, mert itt megfér egymás mellett a profi, az amatőr és a naiv megközelítés is. A sokféle alkotásban sokféle életút, sokféle tanulmány, sokféle szándék és élethelyzet tükröződik. De összeköt bennünket egy szál, az alkotói élmény, amely mellett kitartunk akkor is, hogy ha fölöttünk kultúrharc folyik. Itt kultúr-béke van. Bennünket érdekel az, hogy mit csinált a másik. Odafigyelünk, hogy mi mindannyian, akik alkotunk, honnan indulunk és hová tartunk. Leülünk és megkérdezzük a másiktól, hogy mik a terveink. Ez csodálatos. Ez a békesség – mondta megnyitó beszédében a művész tanár.

Az ünnepséget Földes Máté és Németh Donát a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei zongora előadásukkal színesítették. Felkészítő tanáruk Pocskai Roland volt.

A tárlat február 1-jéig tekinthető meg a művelődési központ nyitva tartási idejében.

(Fotó: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 19. 19:47, péntek | Helyi

Ötéves technikummá alakulnak a szakgimnáziumok 2020 szeptemberétől

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak

2019. Április 19. 19:42, péntek | Helyi

Elaludt a gépkocsi vezetője és felborult autójával

Szalagkorlátnak ütközött és felborult egy gépkocsi pénteken kora délelőtt az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, a 102-es kilométernél.

2019. Április 19. 19:30, péntek | Helyi

Az M5-ös autópályán súlyos baleset történt

Két autó ütközött össze pénteken kora délután az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kiskunfélegyháza térségében.

2019. Április 19. 18:00, péntek | Helyi

Több oka is lehet a tavalyi méhpusztulásnak

Tavaly júliusban néhány hét alatt több mint háromszáz hazai méhészet jelzett méhpusztulást, a szakma mintegy 10–20 százalékát érintette.