Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 06. 08:09, péntek | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Felavatták Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolóját Londonban

Felavatták Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolóját Londonban

Látványos fény- és lézertechnikai bemutatóval avatták fel csütörtök este London központjában Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolóját.

Az éles kontúrjai miatt The Shard - Üvegszilánk - névre keresztelt, elnyújtott piramis alakú épület, amely London szinte minden pontjáról látszik, 309,6 méter magas, és becslések szerint 1,5 milliárd fontba (550 milliárd forintba) került. Kívülről minden oldalról üveg borítja; a 11 ezer üvegtábla nyolc futballpályányi területű.
A beruházás nagy részét a katari állam vagyonalapja finanszírozta, így London legújabb és legmagasabb felhőkarcolója többségi katari állami tulajdonban van.
A The Shard a 2. és 28. emelet között irodaház - bár az irodahelyiségek zöme még bérlőre vár -, utána kétemeletnyi luxusétterem következik.
A Shangri-La ötcsillagos luxusszálloda kétszáz lakosztálya 18 emeletet foglal el, az 53. és a 65. emelet között pedig nem kevésbé luxuskivitelű - 360 fokos londoni panorámát kínáló - lakások várják a megfelelő bankszámlával bíró érdeklődőket. Hivatalosan nem ismertek e lakások árai, de sajtóértesülések szerint 30 millió fontért (10 milliárd forintért) már hozzá lehet jutni egy-egy luxuslakosztályhoz.
A felhőkarcoló a világhírű Tower-híd közelében emelkedik, bár közvetlen környéke messze nem tartozik a legelegánsabbak közé Londonban. Az épület gyakorlatilag a London Bridge metró- és vasútállomás kusza egyvelegéből nő ki, ráadásul a Temze déli partjára építették, egy olyan irányítószámú városrészben, amely - legalábbis az ingatlanárak szempontjából - nem számít túl jónak. Az előzetes sajtóvélemények szerint így kérdésesnek bizonyulhat a nem hétköznapi árakon kínált lakosztályok eladhatósága.
Ha azonban valaki a 44 lift valamelyikével elrugaszkodik az alsóbb szintek kissé komor valóságától, lélegzetelállító panorámában gyönyörködhet. A beruházók esküsznek rá, hogy tisztább napokon a felső szintekről Franciaországig is ellátni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.