Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 19. 11:56, péntek | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Emléktáblát avattak Nyirő József tiszteletére

Emléktáblát avattak Nyirő József tiszteletére

Az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő alakjának, Nyirő Józsefnek állítottak emléket Szikszai László önkormányzati képviselő, dr. Tarjányi József és Bozóki István felajánlásának köszönhetően.

Az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő alakjának, Nyirő Józsefnek állítottak emléket Szikszai László önkormányzati képviselő, dr. Tarjányi József és Bozóki István felajánlásának köszönhetően. Az avatóünnepséget ma (szeptember 18-án), a Nyirő József irodalmi est zárásaként tartották meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Az irodalmi est keretében Löwey Lilla beszélt Nyirő József életútjáról. Az erdélyi magyar író mindent megmutatott a székely valóságról. Mindent megírt, ami a magyarsággal kapcsolatos. Rendkívüli módon írt a halálról, mint az élet beteljesüléséről – mondta. „Csodálatos, meleg, nagy élmények jöttek hozzám az Isten szívén keresztül vágott lélek útjain. Aranyhíd készült, a sírom mélyéig érő, hogy újra felkapaszkodjam. Istenem, mégis milyen fenséges szép dolog magyarnak lenni és népem igaz lelkének revelációjában részesülni, megismerni a nagy titkot, ami ezt a nemzetet több mint ezer éve fenntartja.”

Nyirő József 1889-ben székely család gyermekeként látott napvilágot Székelyzsomboron. Tanulmányait követően a Kolozs vármegyei Kide község plébánosa lett. Miután megismerte Bedő Ilonát – későbbi feleségét – kilépett az egyházból és kétkezi munkával kereste meg a kenyérre valót.
1920-ban robbant be az irodalmi életbe. 1928-tól az Erdélyi Helikon vezető munkatársa lett. 1950-ben Madrid közelébe költözött. A Spanyol Nemzeti Rádió magyar nyelvű adásainak munkatársaként politikai kommentárokat írt. Hosszas betegség után 1953 októberében hunyt el egy madridi klinikán. „Kérlek téged népem, hogy ne feledkezz meg szegény, öreg, árva, elhagyatott donna Helénáról, ki infinitivusban beszéli a spanyol nyelvet, és utána is küldjetek egy kurta, futó Miatyánkot.”
2010-ben, az író halála után 57 évvel a szoborállító alapítványok képviselői megállapodtak a Nyirő család leszármazottaival arról, hogy hazahozzák és szülőfalujában újratemetik Nyirő József hamvait. A 2012 pünkösd vasárnapjára tervezett újratemetés azonban politikai feszültség forrásává vált Románia és Magyarország között.
Az irodalmi esten közreműködött Sóos Andrea előadóművész, aki az író tollából idézett.

Az előadást követően a szép számmal összegyűlt érdeklődő a könyvtár udvarára vonult, ahol Szikszai László és Dongó József önkormányzati képviselők leleplezték a Nyirő József tiszteletére készült emléktáblát. Szikszai László az érdeklődőket az erdélyi magyar írók műveinek olvasására bíztatta. Dongó József pedig az összetartozás és az egyetértés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit