Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 05. 16:21, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emberi mulasztás okozta a fukusimai katasztrófát

Emberi mulasztás okozta a fukusimai katasztrófát

Nem természeti ok, hanem emberi mulasztás okozta a fukusimai katasztrófát – áll az esetet vizsgáló bizottság zárójelentésében. A nukleáris balesetet meg lehetett volna akadályozni, ám a felelősök – főnökeik reakciójától – tartva nem tették meg a kellő lépéseket.

A jelentés rávilágít a kormány és az erőművet üzemeltető cég rossz kommunikációjára is, mikor 2011 májusban a Richter-skála szerinti 9,0-es földrengés rázta meg a szigetállamot.

A rengés nyomában kialakult szökőár súlyosan megrongálta a keleti parthoz közel fekvő atomerőmű hármas számú reaktorát, és vele a teljes északkeleti térség nagy részét.A reaktor hűtőrendszere súlyosan megsérült a katasztrófa során, ennek okán az óceánba és a levegőbe is hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezőanyag került.Több tízezer lakost evakuáltak az érintett területről, miközben a munkások a radioaktív anyag további szivárgása ellen harcoltak, saját életüket is kockára téve.

A kormány által később felállított bizottság szerint a katasztrófa „szándékos hanyagság” m miatt következett be, amiben a felettesektől való félelem is szerepet játszhatott - közölte a BBC.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.