Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 13. 14:13, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Elrabolták, majd egyenként agyonlőtték őket

Elrabolták, majd egyenként agyonlőtték őket

Huszonkét iraki síita zarándokot mészároltak le feltehetően szunnita radikális iszlamista fegyveresek hétfő este a nyugat-iraki el-Anbár tartományban - közölte a rendőrség.

A hívők - 22 férfi és nyolc nő - a dél-iraki Kerbelából utaztak Szíriába egy buszon és egy minibuszon.

A fegyveresek a fővárostól, Bagdadtól 300 kilométerre nyugatra megállították a két járművet, leparancsolták róla a nőket, és a férfiakat a nagyobbik buszon elvitték a főúttól néhány kilométerre. Ott leszállították, és egyenként agyonlőtték őket.

Irak 2006-2007-ben a polgárháború szélére sodródott, mindennaposak voltak a szunnita és síita felekezetek egymás elleni támadásai. Akkoriban a sivatagban elterülő el-Anbár tartomány volt a szunnita radikális iszlamista lázadók egyik fellegvára.

Előzőleg, hétfő reggel a Bagdadtól 60 kilométerre északra fekvő Baakúbában ismeretlenek lelőtték az as-Suhada mecset imámját. A gyilkosok hangtompítós fegyvert használtak. A 63 éves szunnita hitszónok ismert volt arról, hogy rendszeresen ostorozta az al-Kaida terroristahálózatot.

Noha sokkal kevesebb az erőszakos cselekmény Irakban, mint volt 2006-2007-ben, továbbra is rendszeresek a kisebb-nagyobb merényletek, rajtaütések az arab országban.

Hétfőn autóba rejtett pokolgép robbant északon, Moszulban és Bagdadtól 50 kilométernyire délre, Iszkenderíjában. Egyik merényletnek sem volt halálos áldozata, de többen megsebesültek. (da)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.