Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 08. 13:53, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Először ültettek be kinyomtatott 3D állkapcsot

Először ültettek be kinyomtatott 3D állkapcsot

Először ültettek be háromdimenziós nyomtatással készült állkapcsot, amelyet egy 83 éves nő kapott.

A beteg néhány órával a műtét után már beszélni is tudott. Az állkapocs biokerámia réteggel borított titánból készült, s az orvosok úgy vélik, ezt újabb kinyomtatható testrészek, leginkább csontok és ízületek követhetik.

A szakemberek azért választották ezt az új technológiát, mert a 83 éves páciensnek olyan krónikus csontfertőzése volt, amelyet magas kora miatt kockázatos lett volna a hagyományos sebészeti műtéttel helyreállítani. Az orvosok és a nyomtatómérnökök ezért egy teljesen új, különleges állkapcsot készítettek számára, mégpedig úgy, hogy az implantátumon az izmok beágyazódására, valamint az új erek és idegek növekedésére alkalmas mélyedéseket alakítottak ki.

A műtétet megelőző kutatásokat a belgiumi Hasselt Egyetem Bioorvosi Kutatóintézetében végezték, az implantátumot pedig a LayerWise, speciális fémalkatrészek gyártására szakosodott belgiumi cég készítette el.

Az állkapocs beültetése négy órán át tartott, s röviddel az altatásból való felébredése után a páciens már néhány szót mondott, egy nap elteltével pedig nyelni is tudott – mondta Jules Pukens professzor, a műtét vezetője. A beültetést még júniusban végezték el, de csak most hozták nyilvánosságra az eredményeket – írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: 3D állkapcs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.