Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 18. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Egy mosoly néha az orvossággal egyenlő

Egy mosoly néha az orvossággal egyenlő

12 képzett bohócdoktor van már a szegedi kórházakban, klinikákon.

A Szegedi Karitász alapítvány munkatársai úgy gondolták, hogy szakszerűen képzett emberekkel érdemes ezt az önkéntes munkát folytatni. Mit is csinálnak valójában a bohócdoktorok?

Pedagógiai és pszichológiai oktatások, lufihajtogatás, bábozás és a megfelelő higiéniai ismeretetek is hozzátartoznak a bohócdoktor-képzéshez. “A saját gyermekemen láttam, ahogy eltűnt az arcáról a betegségtudat, amikor meglátta a bohócdoktorokat a kórházban” – mesélte saját tapasztalataival kapcsolatban Gere Anikó Mónika.

“Meglátják a piros orrot, a fehér köpenyt, amire rá van írva, hogy bohócdoktor, már ettől mosolygósabbá válnak.” – hangzott el a Kossuth Rádió műsorában.

A mosoly gyógyít

A szegedi gyermekklinika onkológiai osztályán Dr. Bartyik Katalin docens az egyik kedvenc doktornéni, aki mindig szívesen fogadja a bohócdoktorokat.

“Nagyon vidám az egész programjuk, felteszik a piros orrot, esetleg egy sapkát, és a gyerekeknek már ez is örömet okoz, még a szülőket is meg szokták nevettetni.” – nyilatkozta Bartyik Katalin. A szegedi klinika docense hozzátette: a mosoly gyógyít, hiszen nem egy depresszió állapotában vannak, ha csak órákig is. Ez az úgymond feldobottság segít abban, hogy bármilyen beavatkozást könnyebben viseljenek.

A vérnyomás mérés is lehet bohókás

Kovács Dénes, a szegedi gyermekklinika onkológiai osztályának pszichológusa szerint a bohóc-műsorok az életnek a szeretetét erősítik a gyerekekben.

“Szoktak jönni kendővel, csipogó játékkal bohóckodnak, sokszor még én is elmosolyodok rajta” – nyilatkozta egy szülő.

Nemcsak onkológiai osztályokra hoznak vidámságot a bohócdokik, hanem ott vannak a sebészeteken és belgyógyászatokon is. Akár még egy vérnyomás-mérés is lehet bohókás, ha jelen van a bohócdoktor: “100 lett, maradhat?” – hangzott el a műsorban.

A lelket gyógyítjuk

Az orvosok szerint több bohócdoktorra van szükség, ezért a Szegedi Karitász alapítvány az országban elsőként képzést indított, erről az alapítvány elnöke mesélt: ”2008 óta végzi a karitáció ezt a tevékenységet, a már meglévő bohócdoktorok adták át a tudást. Tavaly volt az első alkalom, hogy az egészségügyi intézményektől érkezett egy nagyobb kérés és nem volt elegendő számú bohócdoktor.”

Az alapítvány elnöke elmondta, ez a helyzet szülte meg, hogy szervezett keretek között, képzett oktatókkal adják át a tudást, lehetőleg minél gyorsabban.

“A lelket gyógyítjuk, nem vagyunk ugyan orvosok, de ha vissza tudjuk adni a csillogást a gyermekek szemébe, már megérte” – nyilatkozta a műsorban megszólaló bohócdoktor.

Címkék: bohócdoktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.