Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 18. 08:49, csütörtök | Helyi sport
Forrás: borászportál

Cukrozhatják a mustot a rossz idő miatt

Cukrozhatják a mustot a rossz idő miatt

Magyarország kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezettnél jobban növelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Felpörög a cukoripar?

A kezdeményezés szerint az engedélyezett 1,5 térfogatszázalék helyett az idén további 0,5 térfogatszázalékkal növelhetnék a termeléők a borok természetes alkoholtartalmát. Az összesen 2 százalékos növelést a rendkívüli időjárás miatt kialakult helyzet indokolja. Eddig úgy fest, hogy a termelők a szőlőt túlságosan alacsony, 14-15-ös mustfokkal szüretelhetik le.

Az Agrárszektor.hu cikke szerint az unióban a tagországok termelői úgy növelhetik a szőlőmust cukortartalmát, hogy az előállított borok alkoholtartalma legfeljebb 1,5 térfogatszázalékkal növekedhet. A cukortartalom fokozására répacukrot és sűrített szőlőmustot lehet felhasználni.

Rendkívüli helyzetben azonban a tagországok kezdeményezhetik Brüsszelben, hogy termelőik további 0,5 százalékos kiegészítést alkalmazhassanak, vagyis az alkoholtartalmat összesen 2 tétfogatszázalékkal bővíthessék. Magyarországon az idén ilyen rendkívüli helyzet alakult ki, mivel a szokatlanul csapadékos és hűvös nyár miatt a szőlőtermés minősége jóval gyengébb az átlagosnál.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának eddigi tapasztalatai szerint a korai szőlőfajtákból készített szőlő mustfoka még 16-17-es volt, de a most szüretelteké csak 14-15 között mozog – közölte az agrarszektor.hu-val Tornai Tamás, a HNT elnöke. Ez pedig azért is aggasztó, mert legalább 14,9-15,0-ös mustfokú szőlőkre lenne szükség ahhoz, hogy az asztali és a minőségi boroknál előírt, 9 százalékos minimális alkoholtartalmat el lehessen érni.

7 térfogatszázalék körüli alkoholtartalmat 12,0-12,5-es szőlők adhatnak, vagyis legalább ilyen mustok kellenek ahhoz, hogy a 2 százalékos kiegészítéssel a borokban minimum 9 térfogatszázaléknyi alkoholtartalom lehessen. Felső korlátként pedig a növelési eljárásokkal maximum 12,5 térfogatszázalékos alkoholtartalom érhető el.

Tornai Tamás tájékoztatása szerint a HNT augusztus 25-én kezdeményezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium kérje az Európai Bizottságtól a 0,5 százalékos kiegészítési lehetőséget. A tárca Brüsszelnek néhány nappal később jelentette be, hogy Magyarország az idén alkalmazná a rendkívüli alkoholtartalom-növelést, amelyet Tornai Tamás szerint visszamenőleges hatállyal, a HNT-kezdeményezés időpontja óta leszüretelt szőlőknél is végrehajthatnának a termelők.

Hazai információk szerint máig összesen nyolc tagország kérte a 0,5 százalékos kiegészítési lehetőséget, amelynek engedélyezéséről még nem döntött az illetékes brüsszeli testület. Mivel nálunk a szüret már hetekkel ezelőtt megkezdődött, Magyarország érdeke az lenne, ha Brüsszel a tagállami igényeket „nem várná össze", hanem a kezdeményezés sorrendjében – vagyis a magyar kérést rövid időn belül napirendre tűzve - külön-külön döntene azokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 16:16, kedd | Helyi sport

Áprilisi éremeső a Koppányoknál

2024. április 06-án a Kiskunfélegyházi Reptéren versenyeztek a Koppányok. A versenyt mely a 2024-es Sólyompróba sorozat 2. állomása volt, a KHTK Fénypárduc Íjász Szakosztálya szervezte.

2024. Április 09. 12:27, kedd | Helyi sport

Czakó Zoltán kijutott a Európa-Bajnokságra

Már biztosan megszerezte a válogatott mezt Czakó Zoltán, a Kiskunfélegyházi Birkózó SE versenyzője.

2024. Április 04. 16:29, csütörtök | Helyi sport

Húsvéti verseny beszámolók a Koppányok tollából

2024. március 29-én Nagypénteken, Domaszéken jártunk a Farkas a Piroskát elnevezésű örömíjászversenyen.

2024. Március 26. 11:01, kedd | Helyi sport

Tavaszi versenyek a Koppányoknál

2024. március 17-én a Magyar Íjász Szövetség 3D Szakága 2024. évi 3D Teremíjász Országos Bajnokságon vettek részt a Koppányok 4 fővel.