Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Október 21. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Bécsben tartottak szakmai gyakorlatot a Kossuth Lajos Szakképző Iskola diákjai

Bécsben tartottak szakmai gyakorlatot a Kossuth Lajos Szakképző Iskola diákjai

Három hetes szakmai gyakorlaton vett részt Bécsben a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolájának és Kollégiumának szociális ágazaton tanuló 15 diákja.

Az Erasmus+ program keretében kilenc szociális gondozó és ápoló (Barkóczi Viktória, Gál Dzsenifer, Halter János Csaba, Ivacska Kitti, Korom Ivett, Oszvald Kitti, Nagy Szabina, Pincés Krisztina és Takács Alexandra), valamint hat kisgyermekgondozó és- nevelő szakmán tanuló diák (Czakó Zsuzsanna, Szabó Alexandra, Szabó Gyöngyi Piroska, Szőke Orsolya, Tyukász Dzsenifer és Varga Ibolya Kitti) kapott lehetőséget, hogy külföldi munkatapasztalatot szerezzen leendő munkájához - adta hírül a Félegyházi Közlöny.. A három hét alatt váltásban négy kísérőtanár felügyelte és segítette a diákokat: Csenki Julianna Katalin, Kovács Nóra, Ballabásné Dudás Márta és Modok Ágnes.

A 15 tanulót hat intézményben helyezték el, igazodva a szakmai tanulmányaikhoz és munkahelyi tapasztalataikhoz.

A szociális gondozó és ápoló szakmán tanuló diákokat fogadó intézmények között volt két idősek otthona:
- a mödlingi Pflege- und Betreuungszentrum: http://www.pbz-moedling.at – itt hat szociális gondozó diák kapott munkalehetőséget,
- a bécsi ÖJAB-Haus Neumargareten: http://www.oejab.at/neumargareten - ebben az
intézményben két szociális gondozónak tanuló diák vehetett részt szakmai gyakorlaton.

A szociális területen belül egy különleges munkaterületbe kóstolhatott bele Halter János Csaba, aki a Menschen-Leben Verein Deutsch-Wagram- i telephelyén egy kísérő nélküli kiskorúak – azaz család nélkül érkező migráns fiatalok – számára fenntartott lakásotthonban tölthette a három hetes szakmai gyakorlatát. (http://www.menschen-leben.at/wg- deutsch-wagram/)

A kisgyermekgondozó és- nevelő szakmát tanulókat három óvodában helyezték el:
- A Kinder Company óvodahálózat egy intézményében 3 lány kapott munkalehetőséget. (http://www.kindercompany.at/1210-wien- veterinaerplatz-1/)

- A KIDS.ZONE szervezet egyik óvodájában ketten töltötték le a gyakorlati idejüket
(https://www.kids-zone.at/kids- zone-12/)

- Egy diák egy többnyelvű magánóvodában teljesítette a három hetes gyakorlatot. (https://www.kinderakademie-umka.com/kindergarten- eng)

A kint tartózkodásuk koordinálását a bécsi székhelyű Austraining iroda (http://austraining.at/de/) bonyolította, ők szervezték le a munkahelyeket, a szállást, az étkeztetést, valamint arra is biztosítottak lehetőséget, hogy két kulturális programon részt vehessenek a félegyháziak: először a Bécsi Természettörténeti Múzeum kiállításait tekinthették meg a diákok és kísérőik, majd a Schönbrunni kastélyt látogatták meg.

Az előre szervezett programokon túlmenően a kísérőtanárok külön kirándulásokat is szerveztek, hogy a diákok minél többet láthassanak Bécs nevezetességeiből, szépségeiből. Jártak a schönbrunni állatkertben, a Stephansdom-ban, a Stadtparkban, és a Belvedere-kastély parkjában, megnézték a Hundertwasser-házat, esténként a Hofburgban és a Karlsplatz környékén sétáltak, és hogy igazi fiatalos szórakozásban is legyen részük, kétszer is elmentünk a Praterbe. Ezen kívül a shoppingolás sem maradhatott ki, elmentek Bécs legnagyobb bevásárló központjába, a Donauzentrumba, valamint a Naschmarkt-i bolhapiacra
is.

A szállás közlekedés szempontjából kiváló helyen, az U4 metróvonal mellett helyezkedett el, egy megállóra Schönbrunntól, és a bécsi metróhálózat logikus kiépítésének köszönhetően bárhová könnyen eljuthattak.

A bécsi út szakmai és emberi téren is nagy próbatétel volt a diákok számára. A többség még sosem volt távol az otthonától ilyen hosszú időre, és most a honvágy, valamint amellett, hogy dolgozó emberként kellett helytállniuk, az is nehezítette a dolgukat, hogy idegen nyelvi környezetben mozogtak. Az első napok nehézségei, a közlekedéssel, munkahellyel való megismerkedések után viszont rutinos napok következtek, a tanulók egyre jobban belejöttek a kinti életbe, otthonosan érezték magukat az osztrák fővárosban.

A három hetes szakmai gyakorlat leteltét sokan szomorúan fogadták, szerettek volna még maradni, de persze voltak olyanok is, akik már alig várták, hogy újra otthon legyenek, megszokott környezetükben, családjukkal. Abban mindenki egyetért, hogy ez a három hét nagy lehetőség volt arra, hogy egy kicsit kitekintsenek mostani életükből. A külföldi gyakorlat nagy inspiráló erővel bírt, és több diák előtt felvillantott egy eddig szinte elérhetetlennek hitt pályaképet.

Végezetül pár gondolat a résztvevő diákoktól:

„Nagyon jól éreztem magam a munkahelyemen, nagyon jól fogadtak és egyből befogadtak a gyerek és a kolléganők is. Rengeteg mindent tapasztaltam mind a munkahelyen és a külföldi életben. Szerintem egy nagyon jó lehetőség a diákok számára és bátran merem ajánlani, akinek van lehetősége, az próbálja ki, egy igazi kaland. Én nagyon élveztem minden percet és köszönöm a lehetőséget!” (Tyukász Dzsenifer)

„A munkahely nem lehetett volna jobb. Nagyon hálás vagyok azért, amiért ide kerültem. A munkahelyemen rengeteg tapasztalatot szereztem, sokat tanultam, s az emberekről való nézeteim is megváltoztak. Megtanultam, hogy lehetünk akármilyenek: alacsonyak, kövérek, gazdagok, szegények, semmit sem jelent mindez, ha nincs meg bennünk az a szikra, amely a lelkünkben lapul, amely nem más, mint a szeretet. Főleg akkor mikor egy másik országba kell menekülnöd család és minden nélkül, mindent hátrahagyva. Nagyon hálás vagyok, amiért egy menekült gyerekeknek fenntartott intézménybe lettem beosztva. Nekik megtanítottam a higiénia fontosságát, segítettem írni-olvasni tanítani őket, megtanítottam őket az összetartás fontosságára, és még sorolhatnám. Az egész út tökéletesen meg volt szervezve . Kívánom
mindazoknak, akiknek lehetőségük adódik a jövőben, hogy éljenek ezzel.” (Halter Csaba)

„Bécs szakmai és kulturális programok terén is élmények, tapasztalatok tárháza volt. Aki szeretné megismerni önmagát, azoknak ajánlom, mert én ráleltem igazi énemre. Lehet cifrázni az élmények gazdagságát, de az nem mond sokat. Így azt mondhatom, hogy aki kíváncsi rá, ki is ő és mire képes valójában, éljen ezzel a lehetőséggel, mert hazatérve új ember lesz belőle.”
(Szabó Gyöngyi)

„Nagyon sok tapasztalatot szereztem ezalatt a három hét alatt, és a jövőben akár még külföldre is mennék dolgozni. A város egyszerűen csodálatos, nekem a Schönbrunni kastély tetszett a legjobban. A szállás szuper és otthonos volt. Az elején kicsit feszült volt a hangulat a lakótársak között, de a végére szépen összecsiszolódtunk.” (Szőke Orsolya)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.