Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Augusztus 16. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Bányatóban ne strandoljon!

Bányatóban ne strandoljon!

Kívülről csábítóan sekélynek tűnik a bányató, a víz alatt viszont annyira meredek, hogy akár már egy-két lépés után 15-20 méter mélyre süllyedhet a gyanútlan fürdőző.

A tiltás ellenére évről-évre nagyjából száz halálos áldozatot követelnek ezek az illegális strandok. Első ránézésre ideális fürdőhelynek tűnik a bányató és környéke, de sokan nem számolnak az itt rejlő veszélyekkel. A gyanútlan strandoló úgy látja, mintha fokozatosan mélyülne, ám már néhány lépés után eltűnhet a lába alól a talaj. A meder kiszámíthatatlan, mert általában hatalmas markolóval vagy kotróhajóval bányásszák a kavicsot, a működő bányákban ráadásul szinte naponta változhat, hogy hol mélyül jobban. További veszélyforrás, hogy a bányatavak fenekén gyakran maradhatnak a bányászatból származó, gyakran éles tárgyak, fémhulladékok, drótkötelek. Ezek általában nehezen észrevehetők. Tudni kell azt is, hogy a víz hőmérséklete nem egyenletes, amíg a felszínen általában 20-23, kicsit lejjebb azonban a mélység miatt már csak 10 fokos is lehet, ami könnyen oka lehet annak, hogy hirtelen begörcsöl a láb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.