Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. November 22. 08:18, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Az Y generáció átka: ellenük épült a rendszer

Az Y generáció átka: ellenük épült a rendszer

Egy olyan gazdasági környezetben, ahol a világ vagyona a kiválasztott egy százalék kezében van, az Y generációs fiataloknak a modern kori történelem legsúlyosabb jövedelmi egyenlőtlenségével kell szembenézniük

– áll a Credit Suisse új elemzésében, ami a fejlett gazdaságok jövőbeli kihívásairól szól egy kis adóelkerüléssel kiegészítve.

Az ezredfordulósok, más néven az Y generációs fiatalok a korábbi nemzedékektől eltérően óriási adósságokkal lépnek be a munkaerőpiacra egyetemi diplomájuk átvétele után, így elvileg hátrányos helyzetből indulnának. De egyesek kivételt képeznek: az ő életútjukat gyakran szüleik szorgalma vagy kapcsolatrendszere határozza meg, akik életük egy bizonyos szakaszában aránytalanul nagy vagyonnal határolják el gyermekeiket a társadalom többi részétől.

Ez a folyamat nem új keletű, de az ezredfordulós generációnál olyan társadalmi egyenlőtlenséget fog okozni, ami beláthatatlan következményekkel járhat – figyelmeztet új jelentésében a Credit Suisse, ami az amerikai, német, francia és spanyol ezredfordulós generációt tanulmányozza a hallgatói hitelek, az egyre kevesebb örökölt pénz és a szigorodó jelzálogok útvesztőjében.

Az egyetem csak a pár kiválasztottnak kedvez?

2013-ban a húszas éveikben járó amerikai fiatalok 37 százaléka adóssággal fejezte be tanulmányait, ami a teljes adósságállományuk közel 20 százalékát jelentette. A 2015-ben végzett tanulók ettől eltérően átlagosan 35 ezer dolláros adósságot halmoztak fel, ami az infláció figyelemebe vételével is kétszer annyi, mint a 20 évvel ezelőtti diákokra hárult terhek összessége.

A botrányos költségek mellett az egyetemi diplomának előnyei is vannak: A 2015-ben végzett amerikai egyetemek hallgatói 56 százalékkal kerestek többet, mint az érettségivel rendelkező társaik. Ez 1973 óta a legnagyobb fizetései szakadék a két csoport között. Sokan csupán kényszerből tanulnak tovább, mivel az alternatíva elképzelhetetlennek tűnik számukra: az elmúlt időszakban stagnált vagy csökkent az alacsony képzésű munkavállalók bére az országban.

Míg az ezredfordulósok olyan munkahelyeket céloznak meg, ahol magas fizetésekre számíthatnak (például a pénzügyi szakmában), igazából nem keresnek többet, mint szüleik egykoron. De kemény árat fizettek azért, hogy ugyanabba a gazdasági csoportba tartozzanak. A Young Invincibles-csoport elemzése rámutat, hogy egy átlagos ezredfordulós háztartásra 40 ezer dollárral kevesebb összeg jut egy évben, mint a húsz évvel ezelőtti korosztályra. Ez 20 százalékos csökkenést jelent.

Fiatal milliárdosok felemelkedőben

Mindeközben egyre több ezredfordulósból lesz milliárdos. 2003-ban még csak 21 olyan milliárdos volt, aki nem töltötte be 40. életévét. 2017-re ez a szám megduplázódott, most már 46-an vannak. A fiatal milliárdosok kereste is felemelkedőben van: ma a leggazdagabb ezredfordulós milliárdoknak 4,1 milliárd dollár értékű vagyona van.

Sokan vállalkozói generációnak hívják az ezredfordulósokat – Mark Zuckeberg és Evan Spiegel után szabadon –, de a generációnak mindössze 2 százalékának van saját vállalkozása. Az eggyel korábbi generációnak és a két évtizeddel ezelőtti fiataloknak ezzel szemben a 8 százaléka mondhatta ezt el magáról.

Az Egyesült Államokban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknak mindössze a 10-15 százaléka örököl valamit családjától. Bár elképzelhető, hogy ez a pénz vagy a vagyon az életük későbbi szakaszában száll rájuk, a Credit Suisse jelentése rámutat, hogy a generációk legfeljebb fele örököl valamit élete során.

Azok az ezredfordulósok azonban, akik már most örököltek pénz, nagyon sokat örököltek. A harmincas éveikben így meggazdagodott amerikai, francia, spanyol és német fiatalok teljes vagyonának ez a 40 százalékát jelenti. A jövőben ezek a szerencsés ezredfordulósok valószínűleg jelentős összegeket fognak kapni, mivel a szüleik nemzedéke komoly pénzügyi alapokat halmozott fel a tőzsdének és az ingatlanbefektetésekben köszönhetően. Azonban ezeket a javakat még nem ruházhatják át a gyermekeikre, mivel nem akarnak adózni utána.

Épp ezért minden valószínűséggel kivárják, amíg az Egyesült Államok kongresszusa lecsökkenti az ingatlanadót, és ekkor bekövetkezik majd a szakadék kiszélesedése, amit már nagyon nehéz lesz bárhogyan is áthidalni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.