Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. December 13. 07:27, szerda | Belföld
Forrás: mti

Az év utolsó időközi választásait rendezik vasárnap

Az év utolsó időközi választásait rendezik vasárnap

Az év utolsó időközi választásait rendezik vasárnap: Kisbajomban és Őcsényben polgármestert, Pusztahencsén polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak.

A Somogy megyei Kisbajomban azért tartanak időközi választást, mert a község előző polgármestere, a független Végh Gábor szeptember elején elhunyt. A tisztségért három független jelölt indul: Szelidné Gerencsér Angyal, Plecskó István és Kakas József. Kisbajom választási névjegyzékében 299-en szerepelnek.

A Tolna megyei Őcsényben is polgármester-választás lesz vasárnap, miután a települést 2006 óta vezető független polgármester, Fülöp János szeptember 27-én lemondott. Lépését az MTI-nek azzal indokolta, hogy ezzel szeretne segíteni a településen kialakult feszült helyzet megoldásában. A községben ugyanis sokan tiltakoztak amiatt, hogy egy helyi vállalkozó a Migration Aid szervezet közreműködésével menekülteket látott volna vendégül. A vasárnapi voksoláson négy független jelölt indul a polgármesteri posztért: Csapai János, Fülöp János (ismét), Guzsván István és Kozma Zoltánné. Őcsény választási névjegyzékében 2045-en szerepelnek.

A szintén Tolna megyei Pusztahencsén polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, miután a képviselő-testület szeptember 18-án feloszlatta magát. A településvezetői posztért két független jelölt indul: a jelenlegi polgármester, Iker Ibolya, valamint Bán István. A hat képviselő-testületi helyre húsz, szintén független jelölt aspirál. A mintegy 1040 lakosú település választási névjegyzékében 816-an szerepelnek.

Idén 103 településen 121 időközi választást tűztek ki, ebből 66-ban polgármester, 18-ban képviselő-testület, 9-ben egyéni választókerületi képviselő, 2-be pedig egyéni listás képviselők választása volt a tét. A 26 időközi települési nemzetiségi választásból 21 jelölt hiányában elmaradt.

Tavaly 200 időközi választást írtak ki a helyi választási irodák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.