Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. December 11. 07:29, kedd | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Amnesztiáért éhségsztrájkolnak a legnagyobb macedón börtön lakói

Amnesztiáért éhségsztrájkolnak a legnagyobb macedón börtön lakói

Macedónia legnagyobb börtönének több száz lakója kezdett éhségsztrájkba hétfőn azt követelve, hogy rájuk is vonatkozzon az a tervezett törvény, amivel amnesztiát kapnának a tavaly a parlament épületébe betörő tiltakozók.

A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint az igazságügyi minisztérium megerősítette, hogy mintegy hatszáz fogvatartott vesz részt a sztrájkban, a kormány azonban azonnal elutasította kérésüket.

"A sztrájk egyelőre békés, nincs probléma a rabokkal, és egyelőre nem jelentették be azt sem, hogy meddig akarják visszautasítani az ételt" - közölte a sajtóval Bobi Mojszoszki, az Idrizovo börtön igazgatója. Véleménye szerint néhányan csak a többiek nyomására kezdtek sztrájkba, és ugyan elutasítják a börtönben kapott ételt, rengeteg élelmiszert raktároztak el korábban a celláikban.

A börtönlakók a sztrájkot levélben jelentették be, amelyben azt is leírták, hogy véleményük szerint nem jogszerű, hogy csak a 2017. április 27-i, parlament elleni támadásban résztvevőkre vonatkozna a tervezett amnesztiatörvény. Szerintük minden bűncselekményt elkövetőre ki kellene terjeszteni, és felül kellene vizsgálni az életfogytig tartó börtönbüntetéseket is, hogy azok összhangba kerüljenek az európai jogszabályokkal.

Zoran Zaev miniszterelnök azonban kizárta annak lehetőségét, hogy általános amnesztiát hirdessen az országban, és emlékeztetett arra, hogy az év elején már hoztak egy ilyen törvényt. A 2018. január 15-én életbe lépett jogszabály mintegy 670 elítélt szabadon bocsátását tette lehetővé, és több mint háromezer fogoly büntetését 30 százalékkal csökkentették. Az amnesztia nem vonatkozott az életfogytig tartó börtönbüntetésüket töltőkre, valamint azokra, akiket gyilkosság, erőszak, pedofília, terrorizmus, illetve a közrend és a béke megsértése vagy az emberiség és a nemzetközi jog megsértése miatt ítéltek el.

A jobboldalt támogató tüntetők azt követően törtek be a macedón parlamentbe 2017. április 27-én, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új házelnököt választottak, noha erre nem kaptak felhatalmazást. A tüntetők székekkel dobálták a képviselőket, és egy kisebb verekedésben legalább nyolc képviselő könnyebben, a kisebbségi Albánok Szövetsége nevű párt képviselője, Zijadin Sela pedig súlyosan megsebesült, eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol több hétig ápolták, mert agykárosodást szenvedett és amnéziás volt. Egy szkopjei bíróság gyilkossági kísérlet vádjával összesen 81 évi letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon azt a hét férfit, aki súlyos sebesüléseket okozott a parlamenti képviselőnek.

Az idén márciusban 30 olyan ember ellen emeltek vádat terrorizmusért, aki részt vett a parlament elleni támadásban.

A jobboldali tüntetőket az háborította fel, hogy albán házelnököt választott a parlament. Az albán kisebbségi pártokkal kötött kiegyezés viszont az első lépés volt az új kormány megalakítása felé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.