Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Május 11. 12:55, péntek | Helyi
Forrás: Magyar Idők

Aki teheti nyártól kerülje az M1-es autópályát

Aki teheti nyártól kerülje az M1-es autópályát

A nyári szezon kezdetén sosem látott, harminc kilométeres óriás dugó alakult ki az M1-esen.

Ismerve az út felújítási terveit, hasonló vészhelyzetekre a következő években is számíthatunk. A közútkezelő kerülő utak keresésére biztatja az autósokat, de a legforgalmasabb hazai sztráda helyettesítése nem könnyű feladat.

Amint az várható volt, a szabadságra hazafelé tartó balkáni vendégmunkások rohama óriási dugót okozott a több szakaszon is átépülő M1-es autópályán. Mint ismert, a Budapest felé tartó oldalon a Magyar Közút szakemberei a 40-es és a 28-as kilométerszelvények között dolgoznak. Eddig nem volt példa arra, hogy az egymástól 10-15 kilométerre lévő torlódások összeértek volna, tegnap ez megtörtént, ezért is alakulhatott ki csaknem harminc kilométeres torlódás. A Budapest felé vezető oldalon a sor egészen a tatabányai csomópontig ért. A Magyar Közút szerint érdemes az autópályával párhuzamos fő- és mellékutakat használni.

Az elkerülő utak felderítése azért is ajánlott, mert a legforgalmasabb hazai gyorsforgalmi út – amelyen naponta átlagosan 33 ezer jármű haladt át tavaly – egyhamar nem lesz könnyen járható. A télen leromlott állapotú, csupa kátyú sztráda javításának idén tavasszal állt neki a Magyar Közút, de a rekonstrukció többévnyi feladatot ró rájuk. A teljes felújítás, amely együtt jár a hatsávosra bővítéssel, még csak az előkészületeknél tart. Az elmúlt hetekben jelent meg a közbeszerzési pályázat a Budapest és Tatabánya közti szakasz tervezésére; a kivitelezés megkezdése csak 2021-re várható.

Az építés alatt álló sztráda forgalmát a 8-as út vezetheti el
A Dunántúlon kelet–nyugati irányban két autópálya van a személyautóknak és a teherszállító járműveknek: az M1-es és az M7-es. Az egyik a nyugati határvidék északi, a másik a déli részén éri el a határt. Aki Bécs, Pozsony vagy Sopron, Győr felé igyekszik, az nem nagyon tehet mást, mint hogy araszol a pályán, esetleg a legzsúfoltabb részeket az 1-es számú főúton kerüli el. Más a helyzet a Dunántúl középső része felé igyekvőkkel. Szombathely, Zalaegerszeg, Sárvár vagy Szentgotthárd ugyanis a korábbinál jobban megközelíthető a 8-as számú főút segítségével.

A 8-as a jelenleg az egyetlen országos főút, amelyik nem a fővárosból indul, illetve nem oda fut be. Jelenlegi nyomvonala Székesfehérvár és Szentgotthárd között húzódik, és azért lehet fontos a Budapestről indulóknak vagy oda tartóknak, mert idén tavasszal átadták a Várpalotát elkerülő négysávos szakaszt.

Önmagában a nem egészen tíz kilométeres új út nem lenne különösebben érdekes, de ennek köszönhetően Veszprém és a főváros között végig négysávos gyorsforgalmi úton lehet autózni. Veszprémből a Dunántúl nyugati részének nagyvárosai felé a 8-as úton többnyire a településeket elkerülő vonalvezetéssel, kettő és négy sávon lehet haladni. Vagyis a nyugati országrészek és a főváros között a 8-as főút lehet az M1-es kerülő útja.

Címkék: Autópálya, M1-es

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.