Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 17. 13:37, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI (Fotó: MTI, Budapest)

Akár 10 fok is lehet

Akár 10 fok is lehet

Hull a hó péntek kora reggeltől az ország nyugati és középső részén, így a fővárosban is; napközben felmelegedés várható, ezért nem valószínű, hogy a hó megmarad.

Mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek. A havazás és a hóátfúvások miatt péntek kora reggel balesetek, útlezárások nehezítik a közlekedést, sok helyen pedig teljesen járhatatlanná váltak az utak.

A meteorológus beszámolt arról, hogy a csapadékzóna kelet felé terjed, ezért már a délelőtti órákban havazás lehet a keleti megyékben is; délután egyébként nyugaton inkább havas eső, eső lesz, és elkezdődik az olvadás is. Körülbelül 10 centiméternyi hóra számítanak a szakemberek, de lehetnek olyan körzetek, ahol több hó is hullhat.

Csonka Tamás elmondta azt is, hogy pénteken megérkezik nyugat felől a felmelegedés; a napokban egyes helyeken akár plusz 6–8 fok is lehet. A keleti területeken azonban fagypont alatt marad a hőmérséklet. Erősebb szél pénteken nem várható, de egyes nyugati területeken akár az 55 kilométer/óra sebességet is elérheti.

Az enyhülés vasárnap éri el a csúcspontot, amikor az ország egyes pontjain akár a plusz 10 fokot is elérheti a hőmérséklet. A hosszú távú előrejelzések szerint változékony, de télies idő lesz februárban – fűzte hozzá a meteorológus.

Járhatatlan utak

A havazás és a hóátfúvások miatt péntek kora reggel balesetek, útlezárások nehezítik a közlekedést, sok helyen pedig teljesen járhatatlanná váltak az utak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján közölte: az ország több megyéjében a hófúvások miatt az alsóbbrendű utak nehezen járhatóak, Fejér megyében Adony és Kalóz, valamint Adony és Perkáta között; Bács-Kiskun megyében Tataháza és Bácsbokod; illetve Baranya megyében Mohács és Leánycsók között, az 56-os és 57-es főutat összekötő út vált járhatatlanná.

A hóátfúvások után normalizálódott a helyzet Komárom-Esztergom megye közútjain, egyedül a Tata és Kömlőd közötti út járhatatlan. A megyében elzárt település nincs – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság pénteken az MTI-t.

Az Útinform tájékoztatása szerint a havas úton péntek reggel az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 16-os kilométernél baleset történt, sávlezárás akadályozza a közlekedést. A 44-es főúton Kecskemét közelében árokba csúszott egy kamion, a baleset helyszínén félpályás útzár van érvényben, de a műszaki mentés miatt egy rövid időre teljesen le fogják zárni az érintett útszakaszt – mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Pályalezárás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Lezárják havazás miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az egyes pályát, a Brussels Airlines kapitánya nem vállalta a budapesti leszállást. Bővebben>>>

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni