Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 11. 08:33, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ajándékkal hódítják meg szívük hölgyét a szentjánosbogarak

Ajándékkal hódítják meg szívük hölgyét a szentjánosbogarak

A hím szentjánosbogarak, amelyek a nőstényeket villódzó fénnyel vonzzák magukhoz, ajándékokat is bevetnek a csábításhoz - derítették ki amerikai kutatók. Az ajándékot spermatofóra formájában adják tá: ez a csomag spermiumokat és táplálékot tartalmaz.

Adam South, a bostoni Tufts Egyetem kutatója a húsz éve szentjánosbogarakat tanulmányozó Sara Lewis irányításával LED-lámpákkal imitálta a szerelmes hím szentjánosbogarak villódzását - írja a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/nature/18736948). Az egyik csoportnak olyan időközönként és időtartamokban villantottak, amely korábbi kutatások során vonzónak bizonyult. A másik csoport nem vonzó villogást látott.
A természetben a nőstények igen válogatósak az udvarlás e szakaszában, csak olyan hímeknek villantanak vissza, amelyek vonzóak számukra. A kísérlet során néhány perc villódzás után a hímeket és nőstényeket parányi kamrákban párosították össze, a találkozásokat pedig infravörös fényben filmre vették.
A felvételek arról tanúskodtak, hogy a nőstények sokkal nagyobb valószínűséggel párosodtak a nagyobb, táplálóbb ajándékkal kedveskedő hímekkel. Miután a hímek és a nőstények összekerültek, a villantások nem voltak hatással a találkozó kimenetelére - ez meglepetésként érte a kutatókat.
A kanadai Ottawában megrendezett Első Közös Evolúcióbiológiai Kongresszuson bemutatott eredmények újabb talányt vetettek fel, hiszen a hímek a spermatofórát belsőleg adják át a nőstényeknek, így nem tisztázott, hogy azok hogy ítélik meg a méret alapján a hím alkalmasságát.

Címkék: Állatvilág

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.