Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 19. 14:48, szombat | Sport
Forrás: mno.hu

Ahol baj, ha az edző magyar

Ahol baj, ha az edző magyar

„Az edzőnek csak két igazán jó barátja van: az eredményjelző és a táblázat.

Ha ezekkel rendben van, igazán nagy baj már nem történhet vele.” Úgy tűnik, Déri Csabának, a marosvásárhelyi Maros KK férfikosárlabda-csapat magyarországi vezetőedzőjének idén valóban nagy szüksége lesz e két barát támogatására.

A legutóbb a szombathelyi Falcónál, előtte pedig a sepsiszentgyörgyi Sepsi BC női csapatánál tevékenykedő szakember a 2010–2011-es idényben történetének csúcsára vezette a marosvásárhelyi kosárlabdasportot. Az együttes a Románia-kupa legjobb négy csapata közé jutott, a bajnokságban pedig az ötödik helyen végzett, ami Balkán-liga-szereplésre jogosította fel. Idén azonban hiába áll hat győzelemmel és két vereséggel a táblázat 6. helyén – egy pontra a listavezető Temesvártól – klubvezetői támadások sorozatával kénytelen szembesülni.

A klub alelnöke, Cornel Lungu a Nagyvárad ellen elveszített hazai mérkőzés (79:86) után heves kirohanást intézett ellene „Megnéztem néhány edzést, és láttam, hogy semmit sem dolgoznak. Ennek az embernek fogalma sincs a kosárlabdáról” – nyilatkozta Lungu Dériről a helyi Zi de zi című napilapnak. Szerinte a játékosoknak is hasonló a véleményük, csak nem merik nyilvánosan vállalni.

„Ennek a támadásnak a szezonkezdés előtt volt már előzménye, Lungu akkor is a szakértelmemet vonta kétségbe ugyanannak az újságnak adott nyilatkozatában – mondta el Déri. – A bajnok Kolozsvár elleni 75:68-as győzelem egy időre helyre tette a dolgokat, de nincsenek illúzióim: az első botlásnál újra kezdődik a rágalmazás.” A magát már erdélyinek valló trénernek – háromszéki feleség, a második kisfiú tavaszra „ígéri” magát – már van annyi hely- és környezetismerete, hogy felmérje: részben azért szálka a klub alelnökének szemében, mert a nyár folyamán őt választotta a klub elnöksége, és nem Lungu szerb pártfogoltját. De az is gond, hogy magyar edzője van az együttesnek.

„Egy fele román, fele magyar városban ennek jelentősége van, mint ahogy senkit sem érdekelne, ha mondjuk litván edző vezetné a csapatot. Marosvásárhely roppant kulturált város, és ezek a problémák nem is a tősgyökeres vásárhelyi románokkal adódnak. Azt hiszem, az alapvető gond azzal van, hogy a csapat eredményessége nyomán sokan megjelentek a környéken, akik hasznot húznának a sikerből. Úgy tűnik, ezt is meg kell tudni emészteni, az új helyzet feldolgozása pedig mindenkitől időt igényel” – véli Déri Csaba.

A szakember számára megjelölt idei feladat a tavalyi sikerekből táplálkozik: az elnökség a bajnoki döntőbe várja a csapatot. Déri szerint kissé túlzó a célkitűzés, de némi szerencsével teljesíthető. „Jól érzem magam a román bajnokságban, elfogadtak a szövetség tisztségviselői, és ami talán még fontosabb, a bírók is – állítja. – A bajnokság erőssége nagyjából megegyezik a magyaréval, viszont itt több a hasonló tudású csapat. Felkészültségemnek, szakmai becsvágyamnak megfelelő helyen, remekül szervezett klubnál dolgozhatok, és ezért áldozatokat is érdemes vállalni.”

Ezzel együtt Déri Csabának nem lesz könnyű élete, értesüléseink szerint ugyanis a klubalapítók közé tartozó Lungu szinte valamennyi vezetőségi gyűlésen becsmérlő szavakkal minősíti az edző munkáját. A belgrádi üzleti és sportkapcsolatokkal rendelkező üzletember volt az egyedüli vezetőségi tag, aki nyáron Déri eltávolítását szorgalmazta – egy általa javasolt belgrádi edző javára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.