Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 18. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A szúnyogok gyorsan rezisztenssé válnak a vegyszerekkel szemben

A szúnyogok gyorsan rezisztenssé válnak a vegyszerekkel szemben

Szenegálban végeztek kutatásokat, melyek során a tudósok felfedezték, hogy a szúnyogok hihetetlenül gyorsan képesek rezisztenssé válni a rovarölő szerekre, amelyekkel az afrikai országban a szúnyoghálókat kezelik.

Ez azonban aggodalomra ad okot, mivel a szúnyogháló a malária elleni legolcsóbb és leghatékonyabb fegyver.

Az elmúlt években, különösen Afrikában, az orvosok és az önkéntesek minél több helyre próbáltak rovarölővel kezelt szúnyoghálókat eljuttatni annak érdekében, hogy védjék a lakosságot a maláriával szemben. A tudósok szerint ezeknek a lépéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a megbetegedések száma az idősebb gyerekek és a felnőtt lakosság körében, sok szakember azonban kételkedik ezekben az eredményekben - írja a BBC.

Annak érdekében, hogy bebizonyítsák, hogy a szúnyogháló sem csodaszer, egy kis falu lakosságát kezdték el megfigyelni. A szúnyoghálók elhelyezését követő 3 héten belül a szúnyogcsípések száma valóban drasztikusan lecsökkent - 13-szor kevesebb ilyen esetet regisztráltak a hálók kihelyezését követő hetekben. Négy hónappal később azonban az arány visszatért az eredeti szintre - a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták, hogy ez annak köszönhető, hogy a rovarok ellenállóvá váltak a rovarölővel szemben. A szakemberek szerint a helyzet aggasztó, ezért további vizsgálatokat rendeltek el a kérdéses területen.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szúnyog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.