Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Február 11. 05:01, vasárnap | Belföld
Forrás: hirado.hu/Kosár

A NAV nevében próbálják kicsalni az emberek pénzét

A NAV nevében próbálják kicsalni az emberek pénzét

Úgy néz ki, soha sem érnek véget azok a csalások, amikor a bűnözők egyes hivatalok vagy szolgáltatók nevében küldenek díjbekérő levelet. Számos intő jel van azonban, amit ha tudunk, biztosan nem vernek át minket.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának rendőrezredese az M1 Kosár című műsorában elmondta: nagyon sokan dőlnek be az átverésnek, elhiszik hogy a levél valóban a feltüntetett hatóságtól vagy szolgáltatótól érkezik, ezért be is fizetik az összeget.

Ráadásul hajlamosak vagyunk megijedni, amikor valamelyik hatóságtól kapunk levet. A csalók ezt kihasználva legutóbb például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében küldtek ki rengeteg levelet.

Nem így intézik
Leopold Róbert, a NAV vámszakmai szóvivője ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: az adóhatóság nem ilyen módon kommunikál az adózókkal, így ha valaki ezzel tisztában van, akkor a bűnözők nem fognak célt érni nála. Abban az esetben, ha valakinek legalább kétezer forint tartozása vagy túlfizetése van legalább egy adónemben, annak a NAV adószámla-kivonatot fog kiküldeni.
A csaló levelekben szereplő összegek általában nem túl nagyok, ezért sokan nem is kérdőjelezik meg a valódiságát. Németh Ágnes szerint mivel bagatellnek tűnik a „tartozásunk”, azért úgy vagyunk vele, hogy inkább befizetjük és akkor békén hagy minket a „feladó” hatóság vagy szolgáltató.

Az egyik nagy probléma ugyanakkor az, hogy még azt sem nézzük meg, hogy milyen számla szerepel a levélben. Ráadásul, ha egyszer elutaltuk a pénzt, akkor egy következő levélben akár azt is kérhetik a csalók, hogy adjuk meg jelszavunkat, ugyanis „valami hiba volt a tranzakció során”. Fontos tudni azonban, hogy pénzintézet semmilyen módon nem fog tőlünk ilyen adatot kérni.

Rendkívüli fantáziájuk van ezeknek a bűnözőknek. Viszonylag gyorsan és egyszerűen tudnak így pénzhez jutni. Ha kiküld például 10 ezer levelet, abból pedig akár csak a felét is befizetik, abból szép bevételük származik – teszi hozzá Németh Ágnes.

Címkék: adó, adóhatóság, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére