Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 19. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A malária elsősorban Afrikában okoz hatalmas problémát - a szegényebb országokban minden évben szúnyoghálókkal és szúnyogriasztó szerekkel próbálják megakadályozni, hogy a kór áldozatokat szedjen.

Úgy tűnik azonban, hogy a fegyverarzenál hamarosan újabb elemmel bővül: a tudósok ugyanis felfedezték, hogy a rovarokat különösen erősen vonzza az emberi láb szaga.

Egy holland tudós fedezte fel azt, a szúnyogok kifejezetten kedvelik a lábszagot: kísérletei során bezárták őt egy sötét szobába, amely tele volt szúnyogokkal, és egy meghatározott idő után megfigyelték, hogy mely testrészein található a legtöbb csípés - írja az Associated Press.

Az eredményeket egy alapítvány által finanszírozott új projekt használta fel, amely során a tudósok hét kémiai anyag keverékével állították elő az emberi láb jellegzetes szagát. Ezt az illatanyagot végül arra használták, hogy a rovarokat csapdába csalják, ahol egy erős méreg elpusztította őket.

A kutatók szerint a kifejlesztett illat négyszer annyira vonzza a szúnyogokat, mint egy ember. Az eredmények emellett azt is kimutatták, hogy a csapdában lévő méreg szinte minden rovart elpusztít - a tudósok szerint így a projekt keretein belül létrehozott eszköz lehet a megoldás a malária terjedésének megfékezésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.