Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Október 23. 13:26, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

A forradalmárokra emlékezett Kiskunfélegyháza

A forradalmárokra emlékezett Kiskunfélegyháza

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata október 22-én a Városházán, Blaha Lujza téren a Hősök parkjában, majd a Kiskun Múzeumban. Az 1956-os eseményekre Kapus Krisztián polgármester, országgyűlési képviselő emlékezett. Az ünnepi műsorban közreműködtek a Kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola 7-8. osztályos tanulói.

Kapus Krisztián elmondta: Október 23. sorsfordító nap a magyar történelemben. De október 23-a kettős nemzeti ünnep hazánkban: az 1956-os forradalom kitörésének és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja. 1956-ban, a magyar történelemben sokadszorra ismétlődött meg, hogy a magyar nemzet lándzsát tört a szabadság, függetlenség eszménye mellett.
1956 olyan éve a magyar történelemnek, amikor a magyar nemzet egy forradalomban újjászületett, de még inkább újra megszületett. 1956 azon ritka pillanat volt a magyar történelemben, amikor nemzet és értelmisége őszintén, vállvetve állt ki egymásért. Amikor az értelmiség ráébredt a saját hivatására és ki is tudott állni saját igaza mellett. 1956 igazsága nem pillanatnyi, nem aktuális politikai megfontolástól függött. Ez a magyar nemzet igazsága volt.
Mi vagyunk azok, akik küldetésünknek tekintjük, hogy továbbvigyük szüleink, apáink, anyáink, nagyanyáink, nagyapáink küzdelmüket. Mi vagyunk azok, akik úgy gondolják, hogy nekünk kell felépíteni a független és szabad magyar hazát. A rendszerváltás óta azért jöttünk össze minden évben éppen ezen a napon, hogy rájuk emlékezve csendes fogadalmat tegyünk, hogy be fogjuk fejezni, győzelemmel fogjuk befejezni azt a küzdelmet, amelyet ők indítottak el.
A résztvevők ezt követően megkoszorúzták Czakó József, Kiskunfélegyháza örökös címzetes polgármesterének a városháza aulájában elhelyezett emléktábláját, majd az udvaron álló kopjafát. A megemlékezés a Blaha Lujza téren, Hősök parkjában folytatódott. A Kiskun Múzeumban Gémesné Endre Erika és Cseklyéné Hevér Tímea történelemtanárok tartottak előadást „Kiskunfélegyháza múltja 1956” címmel, az intézmény Időutazás – helytörténeti sorozatának keretében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.