Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Augusztus 08. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A D-vitamin hiány növeli a halálozás kockázatát

A D-vitamin hiány növeli a halálozás kockázatát

A D-vitamin hiányban szenvedő időskori felnőttek magasabb halálozási kockázatnak vannak kitéve, különösen, ha még gyengék is - írja a HealthDay. A kutatást az Oregon Állami Egyetem szakemberei végezték, akik több mint 4300 amerikai, 60 évnél idősebb felnőtt adatait elemezték.

A tanulmány ideje alatt 30 százalékkal nagyobb volt a halálozási aránya azoknak, akik D-vitamin hiányban szenvedtek, mint a társaiknak. Akik gyengék voltak, azoknak kétszeres volt a halálozási kockázatuk, azoknál, akiknél a D-vitamin hiány és a gyengeség párosult, pedig háromszorosára emelkedett a rizikófaktor - állapították meg a szakemberek.

A tanulmány szerint ezért fontos felmérni a szervezet D-vitamin szintjét, különösen azoknál az idősebb korúaknál, akik törékenyek. Mivel a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok és az izmok működésében, ezért érthető, hogy annak hiánya gyengeséget okoz, különösen az idősebb korúak esetében.

Bár a tanulmány kapcsolatot talált a D-vitamin hiánya és a magasabb halálozási kockázat között, ez nem bizonyul ok-okozati összefüggésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.