Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Július 05. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegély-nyújtási hibákat, illetve, hogy mit tegyünk helyettük.

1. Levágott ujj
Meglepően könnyű levágni az ujjunkat, ami leggyakrabban elektromos kés használata közben fordul elő. Ne próbálja a levágott darabot közvetlenül jégre helyezve tartósítani! Helyette fertőtlenítse, fedje steril kötszerrel, majd tegye azt vízálló zacskóba, és a zacskót helyezze egy másik, jéggel töltött zacskóba. Mivel a sérültet műteni fogják, a legjobb, ha üres gyomorral megy a kórházba. A csonkolt részt szintén fertőtlenítse, és fedje tiszta, száraz kötéssel.
2. Kitört fog
Számtalan baleset, akár egy védtelen sportbaleset következménye is lehet, hogy egy vagy több fogunk megsérül. Amennyiben a fog, gyökerestől esett ki, tegye a fogat tejbe, és menjen vele azonnal orvoshoz. Egyes esetekben van rá esély, hogy a kitört fogat visszaültessék.
3. Égések
Ne tegyen se jeget, se vajat, vagy más zsíros anyagot az égési sérülés felszínére. Ne takarja be törülközőbe vagy zsebkendőbe, mivel a szövetszálak beleragadhatnak a sebbe. Hűtse hideg vízzel, majd fertőtlenítse és tegyen rá steril kötést. Legjobb, ha speciális égési kötszert használ. Azonnal menjen kórházba, ha az égés a szemet, szájat, vagy a nemi szerveket érte, (még abban az esetben is, ha a sérülés csak enyhe), ha az égési felület tenyérnyinél nagyobb, illetve ha felhólyagosodik, vagy a sérült belázasodik!
4. Áramütés
Ne vegye félvállról, ha kisebb elektromos ütés éri (lámpától, vezetéktől), még akkor se, ha látszólag nincs semmi baja! Az áramütés láthatatlan, ám veszélyes sérüléseket tud okozni, mélyen a szervezetünkben. Keresse fel orvosát!
5. Kificamodott boka
Ne melegítse, hanem jegelje! Menjen a baleseti sebészetre, ha úgy érzi, a fájdalom elviselhetetlen. Előfordulhat, hogy csontja tört.
6. Orrvérzés
Ne hajtsa hátra a fejét, és a vérzés után ne fújjon orrot! Üljön egyenesen, hajtsa enyhén előre a fejét, és egyenletesen szorítsa az orrcimpáit 5-10 percen keresztül. Ha a vérzés 15 percig is eltart vagy túl sok vért vesztett, menjen a baleseti sebészetre.
7. Vérzés
Ne használjon érszorítót! Azzal maradandó károsodást okozhat. Tiszta törülközővel, vagy gézcsomaggal fejtsen ki nyomást a sebre, majd fertőtlenítés után kötözze be! Ha a vérzés nem áll el, vagy a sérülést állati harapás okozta, menjen orvoshoz! Tartsa a sérültet melegen a sokkos állapot elkerülése érdekében!
8. Mérgezés
Sav- és lúgmérgezés esetén (vagy ha nem biztos abban, hogy mi okozta a mérgezést) ne hánytassa a beteget! Vigye minél hamarabb orvoshoz, és ne felejtse otthon a mérgező anyagot sem, eredeti csomagolásban!
9. Szúrás
Ne akarja a szúrást okozó eszközt eltávolítani a testből, mert azzal csak további sérüléseket okozhat! Amennyiben lehetséges, stabilizálja a tárgy helyzetét, azonnal keressék fel a baleseti sebészetet!
10. Epilepszia
Ne fogja le a sérültet és ne tegyen semmit a szájába. Fogja meg (de ne le!) a fejét, óvja az ütésektől. A roham végeztével fektesse stabil oldalfektetésbe és hívja mielőbb a mentőket!
Agyvérzés esetén se tegyen semmit a beteg szájába!
Mikor kell még a mentőkhöz fordulni? Minden olyan esetben, mikor mellkasi fájdalmat, ájulást, túlzott vérzést vagy gyenge légzést érez, vagy ilyen esettel találkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.