Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 27. 19:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Gulyás Sándor

70 éve hunyt el Móra László költő

70 éve hunyt el Móra László költő

A Móra-emlékév zárásaként dr. Szörényi László professzor tartott előadást ma (november 27-én) a könyvtárban a 70 éve hunyt el Móra László költő emlékére. Közreműködött Jankovszki Réka gimnáziumi tanuló.

Móra László 1890. október 20án született Zentán. Tanítói pályafutását az óbudai Hunor utcai elemi iskolában kezdte. Az első világháborúban a szerb, majd az olasz fronton harcolt. 1920-ban tért haza és a Vörösvári úti elemi iskolában folytatta pedagógusi munkáját. 1929-től „oktatói és költői sikerei” hatására a Budai Várban a Mátyás templom szomszédságában lévő elemi iskolába nevezték ki igazgatónak. Pedagógusi munkája mellett főszerkesztője volt a Meseország című gyermeklapnak és 1938-tól a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek. A magyar rádióban, a 30-as években rendszeresen mondott meséket, rendszeresen tartott ismeretterjesztő előadásokat. Főtitkára volt az Országos Gárdonyi Géza Irodalmi Társaságnak és alelnöke a Gyóni Géza Irodalmi Társaságnak, 1935-től tagja a kiskunfélegyházi illetékességű Móra Ferenc Társaságnak. Móra László és felesége 1944. december 27-én tisztázatlan körülmények között vesztette életét.

Móra László apja nyomdokaiban haladt. Nem csak tanító, iskolaigazgató volt, költő, író, tankönyvíró, újságíró és művelődésszervezői munkássága ismert volt a két világháború között.

Forrás: Kapus Béláné: Akik a mórai talentumból örököltek – Töredékek a félegyházi Mórák életéből

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.