Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Június 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

56 milliárdból rakják rendbe a MÁV hálózatát

56 milliárdból rakják rendbe a MÁV hálózatát

A héten aláírták a „Közlekedésbiztonsági projektcsomag a MÁV hálózatán” című projekt támogatási szerződését.

A közreműködő szervezet és a MÁV megállapodásával szabad utat kapott mind a hét tervezett közlekedésbiztonsági beruházás. Jelenleg a munkák egy részén tervezés, előkészítés folyik, így a most aláírt szerződéssel a teljes programra megítélt támogatási összeg 39 milliárd forint, azonban a megvalósítás tervezett összes költsége 56 milliárd forint lesz.

Korábban, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kezdeményezésére a közútkezelők és vasút üzemeltetők javaslatokat tettek a kezelésükben lévő hálózatokon történt balesetek megelőzésére, illetve célzott, hatékony beavatkozásokra. Az Állami Autópályakezelő Zrt., a MÁV Zrt., a GySEV Zrt. és a Magyar Közút NZrt. elképzelései alapján összesen 7 projektből álló közlekedésbiztonsági program állt össze, amelyben a legveszélyesebb helyszíneken tervezett, célzott balesetmegelőző, infrastrukturális beavatkozások szerepelnek.

A fejlesztés célja a problémás vasúti átjárók átépítésének előkészítése, úgy, hogy az alacsony járművek is biztonsággal használhassák azokat. A vasúthálózaton összesen 180 vasúti átjáróban történnek biztonságot javító beavatkozások, korszerűsítik többek között a vonatérzékelést, diagnosztikai és monitoring berendezéseket telepítenek a vasúti pálya folyamatos ellenőrzésére, és kiépítik a videós pályafelügyeleti rendszert is.

A tervezett fejlesztések szerint továbbá a gyorsforgalmi úthálózat 11 helyszínén átépítik a csomópontokat, bővítik a pihenőhelyeket, hiányzó kapaszkodósávot, forgalmi sávot létesítenek. Az autópályákon, autóutakon biztonságosabb terelőeszközöket alkalmaznak, intelligens közlekedési eszközöket (ITS) telepítenek, korszerűsítik a forgalomirányítást. Magasabb visszatartási fokozatú szalagkorlátokat építenek, védve ezzel a hidakat, az elválasztott forgalmi irányokat, több helyen pedig megszüntetik a veszélyes vízátfolyásokat vízmegállásokat, illetve a vadelütések megelőzése érdekében is beavatkoznak több helyszínen.

Az országos főúthálózat 69 baleseti góchelyén is történnek beavatkozások: átépítik például a veszélyes íveket, balra kanyarodó sávokat hoznak létre, jelzőlámpás forgalomirányítást telepítenek. 11 gyalog-átkelőhely válik biztonságosabbá, 520 kilométer hosszban lecserélik a korlátokat, 713 helyszínen pedig járműérzékelőket telepítenek és forgalomfüggő jelzőlámpás irányítást vezetnek be. Elkezdődik 23 veszélyes közúti csomópont átépítésének előkészítési munkája is.

A kormány által támogatott fejlesztések közös jellemzője a hatékonyság, illetve a relatív kis költségráfordítás, mellyel komoly eredmények érhetőek el a balesetek számának csökkenésében, az okozott személyi és anyagi károk mérséklésében.

Az Európai Bizottság kiemelte, hogy a kezdeményezéssel fontos uniós elvárást céloz meg a magyar kormány, mivel a tagállamok közül elsőként fogalmazta meg uniós támogatás igénybevételével programszerűen balesetmegelőző fejlesztéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni