Városlista
2018. december 14, péntek - Szilárda

Hírek

2018. Március 10. 08:42, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Óriási volumenű lesz a XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál

Óriási volumenű lesz a XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál

A 2018. szeptember 7-8-án megrendezésre kerülő XX. Libafesztivál szervezése már javában tart – tudtuk meg március 9-én, a Városházán tartott sajtótájékoztatón.

A részletekről Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere, dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. Kiskunfélegyháza elnök-vezérigazgatója, Vajda Tamás, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója számolt be.

A libafesztivál városunk egyik legkedveltebb programja, melyet először 1999-ben a Márton-napi mulatsághoz illően november 11-14. között rendeztek meg a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársai Gulyás László vándormuzsikus közreműködésével. Mivel a novemberi időjárás kiszámíthatatlan volt, a következő esztendőkben a környék haszonállatának számító szárnyas ünnepét áttették szeptemberre.

Minden évben a programsorozat során tartottak lovagi tornát, főző- és sütőversenyt, Ludas bált, illetve libaszépségversenyt, de volt bábelőadás, népzenei és néptáncbemutató, kézműves foglalkozások, citerazenekarok és népdalkórusok találkozója, valamint népi iparművészek kiállítása és vására is. A rendezvény ideje alatt a város „ligetös” főutcája kézművesek sétányává alakul, ahol kizárólag kézzel készült remekműveket kínálnak és az egész városközpontban pezseg az élet. A színpadon a szervezőknek köszönhetően táncos-zenés produkciók és évről-évre híres fellépők szórakoztatják a nagyérdemű közönséget.

Így lesz ezúttal is – árulta el Kovács-Csonka Szilvia főszervező – koncertet tart például a Quimby, a Budapest Bár, Szabó Balázs és bandája és a Cimbaliband is.
A további programok tekintetében a művelődési központ igazgatója elmondta, hogy immáron 5. alkalommal ad otthont a Kunsági Néptánc találkozónak városunk és a közkedvelt szórakozási lehetőséget nyújtó rendezvények sem maradnak el: Libafőző Verseny, Bábszínházak, Kézműves mesterek utcája, Fakörhinta, Fotószínház, Libasimogató, Kézműves bemutatók, Játszóházak, Helyi ízek, helyi termékek vására. Természetesen idén is lehet különféle libás ételeket kóstolni, de lesz kürtőskalács, házi rétes és mindezen finomságok leöblítésére borkóstoló is.

- A minden évben megrendezésre kerülő Libakonferenciára is olyan nagyszámú már most az érdeklődés, hogy a tervezett egynapos helyett valószínűleg kétnapos lesz – tudatta a megjelentekkelVajda Tamás az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója. Azt külön megköszönte városunk vezetőinek, hogy ezúttal a Városháza dísztermében rendezhetik meg a konferenciát.

A XX. Kiskunfélegyházi Libafesztiválra ezúttal az általános iskolák és középiskolák is készülhetnek. Számukra a Népfőiskola Alapítvány és az Integrál Zrt. Színjátszó- és rajzpályázatot hirdet értékes nyereményekért. A rajzpályázatra a diákok választott technikával Fazekas Mihály: Ludas Matyi című művének számukra legkedvesebb jelenetét kell megalkotniuk. A zsűri minősítése után a díjnyertes műveket a libafesztivál alkalmával kiállításon lehet megtekinteni. A színjátszó versenyen induló csoport feladata pedig egy maximum 10 perces jelenet előadása lesz szintén Fazekas Mihály: Ludas Matyi című művéből. Az előadásokat szakmai zsűri minősíti, majd a legjobb színjátszó csoport a Libafesztivál megnyitója után a nagyszínpadon mutathatja be – árulta el a részleteket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a térség országgyűlési képviselője.

Már az előzetes programokból látható, hogy a XX. Libafesztivál minden idők legnagyobb volumenű rendezvénye lesz - ígéri ezt a rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a rendezvény védnökei: Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere és dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. Kiskunfélegyháza elnök-vezérigazgatója.

Címkék: Libafesztivál

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 13. 15:11, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2018. December 13. 13:50, csütörtök | Helyi

100 évesen sem utasít vissza egy jó kártyapartit

Kiskunfélegyháza szépkorú lakóját, Nagy Istvánnét otthonában kereste fel Balla László alpolgármester, hogy 100. születésnapja alkalmából városvezetésünk nevében felköszöntse.

2018. December 13. 10:39, csütörtök | Helyi

Közgés diákok országos sikere gépírásból és szövegszerkesztésből

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége december 8-án rendezte meg Budapesten a dr. Kalotay Kálmán tanár úr emlékére szervezett országos bajnokság eredményhirdetését.

2018. December 13. 08:18, csütörtök | Helyi

Karácsonyi ünnepség a Göllesz iskolában

Karácsonyi ünnepséget rendez Balla László alpolgármester december 19-én, szerdán 17 órakor. Az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője.