Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 06. 07:22, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

2012 közepén eldől a nyugdíjunk sorsa

2012 közepén eldől a nyugdíjunk sorsa

A kormány számára az egyik legfőbb dokumentum az új nyugdíjtörvény elkészítése során a Századvég által készített tanulmány, amelyben többek között a nyugdíjjárulék hosszú távú rögzítését javasolják.

Selmeczi Gabriella arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a tavalyi szociális konzultáció eredményeit is figyelembe veszik.

Viszkievicz András, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. műhelytanulmányának szerzője szerint az egyéni számlás (NDC) nyugdíjszisztéma stabilitását alapvetően országspecifikus tényezők határozzák meg. Az elemzés egyik fő tanulsága, hogy az egyéni számlák bevezetése – a nyugdíjrendszerbe épített automatizmusokkal kiegészítve – jelentősen javíthatja a rendszer stabilitását, mivel alkalmazkodást biztosít a gazdasági és demográfiai folyamatokhoz.

Az új nyugdíjrendszer szabályainak megalkotása során jelentős előrelépés lenne, ha a döntéshozók hosszú időre rögzítenék a nyugdíjjárulék mértékét, illetve mérlegelnék a rugalmas korhatár bevezetését. A nyugdíjrendszer kiegyensúlyozásának fő eszköze ezek után a névleges kamatláb és a nyugdíjak indexálása maradna.

Nem érdemes átvenni a svéd mechanizmust

Viszkievicz szerint a magyar korfa és költségvetési helyzet sajátosságai miatt nem feltétlenül érdemes teljes egészében átvenni a svéd kiegyenlítő mechanizmust. A rosszabb költségvetési pozíció, valamint a magasabb államadósság miatt Magyarországon szükséges lehet a kiigazítások aktuális nyugdíjasokra való nagyobb terhelése, ekkor viszont a nyugdíjak szintje a svédnél nagyobb változékonyságot mutathat. A nyugdíjszint nagyobb ingadozásai pedig komolyan felvetik a garantált alapnyugdíj bevezetésének igényét − olvasható a tanulmányban.

2012 közepére eldől

A Századvég tanulmánya kapcsán Selmeczi az MNO-nak elmondta, hogy Magyarországon éveken keresztül működött egy nyugdíjkerekasztal, amelynek az állásfoglalásait figyelembe fogják venni. A politikus rámutatott arra, hogy a Századvég által készített dokumentum az egyik fő anyag, amelynek szempontjait a kormány beépíti az új nyugdíjtörvénybe. Emellett természetesen figyelembe veszi a kabinet a tavalyi szociális konzultáció eredményeit is – tette hozzá. A nyugdíjvédelmi biztos elmondta, hogy a koncepciók kapcsán még vita van, de az év közepére el fog dőlni, melyik variáció nyújtja a nyugdíjrendszer stabil működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott