Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 24. 12:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Fábián Adrienn

200 lakásban kikapcsolhatják a gázt a Móravárosban

200 lakásban kikapcsolhatják a gázt a Móravárosban

Kilenc móravárosi társasház közel 200 lakásában kapcsolhatják ki a gázt Kiskunfélegyházán.

Kiskunfélegyházán, a Móravárosban 9 társasházban, vagyis közel 200 lakásban a kémények ellenőrzését követően a szakemberek megállapították, hogy fennáll a veszélye a szénmonoxid visszaáramlásának. Legalább 500 ember maradhat meleg víz nélkül a hiba kijavításáig.

A Filantrop éves kéményellenőrzését követően szénmonoxid visszaáramlásának veszélye miatt nem használhatják a móravárosi társasházakban azokat a gázkészülékeket, a fürdőszobai vízmelegítőket, melyek a gyűjtőkéményekbe vannak bekötve. Ha ezt figyelmen kívül hagyják és mégis megteszik, akár 500 ezer forintra is rúghat a bírság összege. Minderről a megyei katasztrófavédelem tájékoztatta az érintett társasházak közös képviselőit, akik problémájukkal megkeresték a polgármestert és a körzet önkormányzati képviselőjét is. Közölték fellebbezési szándékukat a határozat ellen, mert nem értenek egyet a közszolgáltatóval, hiszen harminc éve laknak ezekben a házakban és eddig nem okozott problémát a gázkészülékek gyűjtőkéményekbe való bekötése.

Az ügyben egyik érintett társasházban nemrégiben lakossági fórumot tartottak, ahol elhangzott, hogy a Filantrop utasítására 2007-ben elvégeztették a kémények toldását, ami megakadályozza az esetleges szénmonoxid visszaáramlást. Mindez 120 ezer forintba került társasházanként. A munkálatokat a Filantrop alkalmazottjai végezték, csakúgy mint az azt követő kéményseprő-ipari ellenőrzéseket, melyek során nem találtak hibát. Az idei márciusi ellenőrzés után a katasztrófavédelem a Filantrop jelzésére a lakók biztonságát szem előtt tartva azonnal megtiltotta a fürdőszobai vízmelegítők- és kazánok, valamint a szabadba vezetett páraelszívók együttes használatát. Az ellenőrzés során ugyanis kiderült, a kéménytoldásokat nem szabályszerűen végezték. Hasonló szabálytalan kéménykialakítások, felújítások miatt a Filantrop Kft., illetve később a szolgáltató feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Jelenleg is folyik a nyomozás az ügyben, de addig is a Filantrop újból ingyenesen átvizsgálja a kéményeket és úgynevezett füstnyomáspróbát végeznek a füstgáz visszaáramlás megállapítására. Probléma esetén a társasházak lakói 3 hónap haladékot kapnak, hogy a gyűjtőkéményeket biztonságossá tegyék, a hiányosságokat megszüntessék, ami újra jelentős anyagi terhet ró ki a családokra.

Nagy vonalakban a szén-monoxid mérgezésről, hogy megértsük miért is fontos életterünk biztonságossá tétele.

A szén-monoxid belélegzése mérgezést, vagy akár halált is okozhat. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz, de más oka is lehet. A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik. Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, ugyanakkor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, kisebb koncentrációknál ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel lassabban csökken a vér oxigénszállító képessége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.