Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Június 25. 09:17, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: Félegyházi Közlöny

150 millió forintot nyert Kiskunfélegyháza

150 millió forintot nyert Kiskunfélegyháza

A halmozottan hátrányos helyzetben élők, elsősorban romák felzárkóztatására nyert 150 millió forintot a kiskunfélegyházi önkormányzat

A halmozottan hátrányos helyzetben élők, elsősorban romák felzárkóztatására nyert 150 millió forintot a kiskunfélegyházi önkormányzat. A szociális, közösségfejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemekre épülő program egyik pillére a Csillagház-Cserhaj, azaz egy szolgáltatóház kialakítása, amely különböző közösségi rendezvényeknek, játszóháznak, illetve tanácsadásnak ad helyet – jelentette be ma (június 24-én) Kapus Krisztián polgármester, Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, Ajtai Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke és Magyar Roland Zsolt, a Türr István Képző és Kutató Intézet projektmenedzsere a Városházán.
A szegregált lakókörnyezetben élő emberek segítésére, a kirekesztés, és a szegénység mélyülésének mérséklésére dolgozott ki fejlesztési programot a helyi önkormányzat. A pályázatot tavaly augusztusban nyújtotta be a város. A komplex teleprogram az Alpári út 1/A, 1/B, 1/C számú épületeket és a Délibáb utca szegregátumát érinti. Célja többek között, hogy javuljon a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő romák és a hátrányos helyzetben lévő nem romák társadalmi befogadása, foglalkoztatása, foglalkoztathatósága, életvitele, motivációja és a szolgáltatásokhoz való hozzáférése. A programban 445 fő (3-45 éves) vesz részt. A Csillagház-Cserhaj szolgáltatóház az Alpári út 1. szám alatt kap helyet. A rendelkezésre álló keretből egészségnapokat, szűrővizsgálatokat, drogprevenciós előadásokat, a családvédelemmel kapcsolatos csoportos beszélgetéseket, közösségi rendezvényeket szerveznek. Jut pénz képzésre, területrendezésre, négy lakás homlokzati nyílászáróinak cseréjére is. A program egyfajta mintaprojekt lesz, ami a romák felzárkóztatását szolgálja – hangsúlyozta Kapus Krisztián.
A program keretében hatvan fő számára szakmai képzéseket szervez a Türr István Képző és Kutató Intézet. Az építőipari betanított munkás képzés keretében kerül felújításra a Csillag szolgáltató pont, a parkgondozó képzésben résztvevők pedig a szegregátum területének parkosítását végzik el. A városi stratégiához kapcsolódóan kerti munkás szak is indul. A felzárkóztató képzés keretében az általános iskolai tanulmányok befejezését segítik elő. Szolgáltatási térképet készítenek a hátrányos helyzetűek számára egészségügyi, szociális szolgáltatást nyújtó szervezetekről, ami országosan is hozzáférhető lesz – mondta el Magyar Roland Zsolt, a Türr István Képző és Kutató Intézet projektmenedzsere.
Ingyen nem adunk senkinek semmit! Mindenkinek tenni kell érte, hogy kapjon! – jelentette ki Farkas Flórián. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke elmondta, a program a kormánnyal 2010-ben megkötött keretmegállapodás része, melyben vállalták, hogy a sportba 30 ezer roma fiatalt vonnak be, 150 ezer roma egészségügyi szűrését végzik el, a felzárkóztatás jegyében pedig 100 munkanélkülit integrálnak vissza a munkaerőpiacra. A kiskunfélegyházi mintaprogramtól nagyon sokat várnak, de csak akkor lehet sikeres, ha a résztvevők is hajlandók tenni saját sorsuk formálásáért.
Nem fogjuk hagyni, hogy a program szétessen. Korrekt módon oda kell figyelni, ami nagyon fontos a városnak és nekünk is –jelentette ki Ajtai Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:53, kedd | Helyi sport

Ezüstérmet nyertek a platános asztaliteniszező lányok

Fantasztikusan teljesítettek az Asztalitenisz Diákolimpia Országos Döntő I-II. korcsoport csapatversenyében a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola lányai.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről